Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Redo för historisk fajt

Om knappt en månad boxas Frida Wallberg om den åtråvärda WBC-titeln. GP var med när hon genomförde den första invägningen inför den historiska matchen på svensk mark. – När jag tänker på matchen ryser jag i hela kroppen, säger hon.

I somras gjorde Frida Wallberg, 27, comeback efter fem år utanför boxningsringen. Målet var solklart – att bli världsmästare.

Efter två segrar under hösten får hon redan nu chans att uppfylla den drömmen. Den 27 november går hon upp mot WBC-mästaren, kanadensiskan Olivia ”Rovdjuret” Gerula, vid galan ”Rumble of the kings” på Hovet i Stockholm. WBC är den mest prestigefulla VM-titeln och matchen blir historisk då det är första gången en VM-fajt avgörs på svensk mark.

I går var Olof Johansson från proffsboxningskommissionen på plats i Kungsbacka för att genomföra den första invägningen inför matchen. En månad före titelfajten ska boxarna väga in under matchvikten plus tio procent. I Fridas fall i superfjäderklassen (59 kilo) innebär det 64,86 kilo.

Efter mängder av träningstimmar under hösten blev klivet upp på vågen en påminnelse om att VM-fajten börjar närma sig. När vågen visade 62,2 blev hon och managern Wally Munteanu som två barn som precis fått halloweenpåsen fylld med godis. Wallys leende sträckte sig från öra till öra och han grep tag i Fridas handled och sträckte upp armen i luften.

Att den här matchen betyder allt för duon behöver inte uttryckas i ord. De senaste två månaderna har Frida tagit tjänstledigt från jobbet som personlig assistent för att koncentrera sig på VM-fajten. Matchen finns i huvudet dygnet runt.

– Det är henne (Gerula) jag slåss mot hela tiden nu, säger Wallberg mellan skuggboxnings-intervallerna.

Trots att träningen går bra vet de inte riktigt var hon står rent taktiskt i matchsituationen och därför blir det enormt mycket sparring de närmaste veckorna. I dag landar rumänskan Floarea Lihet i Göteborg. Med 20-talet proffsmatcher på meritlistan ska hon sparra mot Frida under en vecka.

– Hon liknar kanadensiskan, kort och teknisk, och vi vill likna matchbilden så mycket som möjligt, säger Wally. Under en vecka ska de sparra hundra ronder.

Visserligen har Frida åtta segrar på åtta proffsmatcher, men fem års frånvaro från boxningen gör att hon saknar rutin. I lördags såg hon Mikaela Laurén få ordentligt stryk i en titelmatch och konkurrensen är ännu tuffare i den lättare viktklassen.

– När jag såg Mikaela kände jag att snart är det jag som står där med nationalsången inför kanske 8000 på Hovet. Då blev jag ännu mer sugen. Jag är redo, säger hon.

Ålder: 27 år.

Bor: Åtvidaberg, pendlar till Göteborg för träning.

Längd/vikt: 169/62,2.

Amatörmeriter: 1 VM-guld, 1 EM-guld, 4 NM-guld och 6 SM-guld, 53 matcher, 48 segrar.

Proffsmeriter: WIBF:s interkontinentaltitel 2005, åtta proffsmatcher, åtta segrar.

Aktuell: Går 27 november en match om WBC-titeln, för första gången på svensk mark, mot kanadensiskan Olivia Gerula. I torsdags beslutades att matchen går i åtta ronder (i stället för de vanliga tio) då WBC gav arrangören dispens eftersom Sverige tidigare bara tillåtit sex ronder. I dispensen står dock inskrivet att om Wallberg vinner blir det tio ronder när hon ska försvara titeln.

För att boxarna inte ska använda sig av onaturlig bantning väger WBC in dem tre gånger före titelmatchen:

En månad före: Matchvikt+tio procent, i Fridas viktklass 64,86 kilo.

En vecka före: Matchvikt+fem procent, 62,1 kilo.

Dagen före: 58,986 kilo.

Mest läst