Redmond räddade England – gruppen tätnar

Southamptons Nathan Redmond klev fram och räddade England, som var illa ute i gruppspelsmatchen mot Slovakien.

|

England hade fortsatt svårt att utnyttja sitt stora spelövertag när man mötte gruppettan Slovakien i U21-EM i Polen. Likt under den första matchen mot Sverige var det engelsmännen som inledde matchen bäst och hade ett övertag i vad som, till en början, var en tillknäppt tillställning.

Första målet föll dock inte till engelsmännens fördel. Istället var det slovakerna som kunde ta ledningen i den 22:a minuten genom en välplacerad hörna som Martin Chrien kunde skarva in med genom en vass nick.

Fortsatt ineffektivitet

Englands övertag fortsatte efter målet, så också ineffektiviteten. Trots ett klart övertag inom de flesta olika statistiker skapade man ytterst få lägen av dignitet. Slovakien hade totalt två avslut på mål under den första halvleken, det hade även kunnat vara antalet mål. Hade inte Jordan Pickford stått för en viktig räddning på Jaroslav Mihaliks tunga avslut från utanför straffområdet hade engelsmännen hamnat i en minst sagt prekär sits.

Farligaste läget för England kom via en frispark där lagkapten James Ward-Prowse lyfte bollen över muren men fick bollen för nära den slovakiske målvakten som kunde tippa bollen till en hörna.

Två snabba mål räddade England

Med 40–60 i bollinnehav, till England, efter 45 minuter var dock en kvittering att vänta. Så skulle det också bli. Förhandsfavoriterna behövde bara fem minuter efter pausvilan för att ta matchen till ett likaläge, Alfie Mawson var det som fick sätta sitt landslags första mål för turneringen.

Kvitteringsmålet väckte mersmak hos Southampton-mittfältaren Nathan Redmond som sex minuter senare dundrade in ett ledningsmål för engelsmännen. Två snabba mål till trots vek inte slovakerna ned sig utan lyfte istället sitt spel och man pressade till viss del ner motståndarna. Men engelsmännen kunde hålla undan och vinna med 1-2.

Segern innebar att England tar över gruppledningen från just Slovakien med en poäng mer.