Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

687024.jpg
En sydkoreansk man som befann sig på bröllopsresa räddades tillsammans med sin hustru efter att ha suttit fast i vraket mer än ett dygn.

Rederiet: Kaptenen begick fel

Dödssiffran stiger efter den italienska fartygskatastrofen. Fem människor har hittats döda och flera saknas. Runt 60 är skadade.

Rederiet medger att "betydande" fel kan ha begåtts av kaptenen och att säkerhetsrutiner inte följts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På söndagen kunde räddningsmanskapet hitta tre överlevande från Costa Concordia med hjälp av knackningar och rop på hjälp. Först räddades ett nygift sydkoreanskt par från sin hytt två plan under däck.

-Det var en riskfylld operation. Fartyget ligger i vatten som är 30 meter djupt men kan plötsligt glida iväg och sjunka helt, sade Luciano Nicastro från kustbevakningen.

Även chefen för fartygets hyttservice, Manrico Giampedroni, räddades under dagen.

Under eftermiddagen hittade dykare kropparna efter två äldre män i den delen av det grundstötta fartyget som ligger under vatten. Senare framkom att det rörde sig om en italienare och en spanjor. Dödssiffran hade därmed stigit till fem.

Kaptenen nekar

Totalt saknades ännu på söndagskvällen 15 av de 4 234 som var ombord när fartyget gick på grund utanför ön Giglio på fredagskvällen.

Orsaken till olyckan är inte känd men den "svarta lådan" ska ha hittats enligt italienska medier.

Kaptenen Francesco Schettino hävdar att klippan som fartyget gick på inte var utmärkt på något sjökort.

Rederiet uppger däremot att kaptenen kan ha begått "betydande" fel med allvarliga konsekvenser.

"Fartygets rutt verkar ha gått för nära stranden och kaptenens omdöme i hanteringen av nödsituationen förefaller inte ha följt standardprocedurer", meddelar Costa Crociere i ett skriftligt uttalande.

Francesco Schettino och förste styrman Ciro Ambrosio greps i lördags kväll misstänkta för dråp och för att ha lämnat fartyget medan många passagerare fortfarande var kvar.

-Tyvärr kan jag bekräfta det, sade åklagaren Francesco Verusios i en tv-intervju om uppgifterna att kaptenen ska ha lämnat skeppet innan evakueringen var klar.

Men där står ord mot ord. Kapten Schettino förnekar bestämt uppgifterna.

-Vi var de sista att lämna fartyget.

Dykare letar

Hoppet om att hitta fler överlevande minskar allt eftersom tiden går, men dykare från armén söker igenom Costa Concordia.

-Det är mycket möjligt att det finns luftfickor i delen under vattnet, sade en dykare till AFP.

Hur länge någon kan klara sig i en luftficka beror mycket på omständigheterna som råder, bland annat på hur stora luftfickorna är.

-Det beror också på vilken kvalitet det är på luften och hur mycket folk som sitter i den, säger Björn Wrandel, räddningsledare vid Sjöräddningscentralen, till TT.

På söndagen lyckades utrikesdepartementet nå den svenska passagerare som saknades efter olyckan.

Sammanlagt befann sig fem svenskar ombord på Costa Concordia. Alla är oskadda.

Bild - 1
Mest läst