Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
218228h1024.jpg
Den nya säsongen av "Arkiv X" inleder svagt men blir bättre, enligt kritikerna. Arkivbild

Recensenterna om nya Arkiv X

I kväll har den nya säsongen av "Arkiv X" premiär i USA. Serien blev ett populärkulturellt fenomen i början på 90-talet, men 2016 är serien en ojämn historia av recensionerna att döma.

Det har gått nästan 14 år sedan det senaste avsnittet av "Arkiv X" sändes i tv och åtta år sedan filmen "I want to believe" hade premiär (och fick ett ljummet mottagande). Så när sex nyproducerade avsnitt av serien stundar frågar sig The New York Times kritiker "vill vi fortfarande tro?".

Svaret är, enligt dem, nej - åtminstone inledningsvis. Det första avsnittet beskrivs nämligen som "en kamp att ta sig igenom". Men skribenterna, som har fått se tre av sex avsnitt, konstaterar att det artar sig något och faktiskt börjar likna 90-talets glansdagar under den tredje timmen.

"Chockerande rörande"

Entertainment Weekly är inne på samma spår, och kallar säsongsinledningen för "motsatsen till ett mästerverk". Särskilt roande verkar seriens "föråldrade" syn på internet vara, eller som skribenten skriver:

"Jag har inte hört någon kalla det för 'nätet' sedan filmen 'Nätet' blev en tv-serie som ingen tittade på".

Men allt tyder på att "Arkiv X" återfår sin gamla form ett par avsnitt in, då även Entertainment Weekly kallar det tredje avsnittet för "läskigt, roligt, existentiellt och chockerande rörande".

Öppnat för mer

På andra sidan Atlanten har även The Guardian tittat på serien, och skriver:

"De bästa omstarterna behöver rättfärdiga sin existens, annars är det bara som om Fleetwood Mac återförenas för den miljonte gången medan vi klappar takt och minns den gamla goda tiden. Nya avsnitt borde skapa någonting nytt snarare än att tröska i det förflutna. Än så länge lyckas bara ett av de tre första avsnitten med det".

"Arkiv X"-skaparen Chris Carter har öppnat för fler avsnitt framöver, men då kanske han bör ta till sig Varietys omdöme:

"Det är som om Chris Carter och hans medarbetare har glömt bort varför folk tyckte om serien".

Svenska tittare får vänta några dagar på premiärtitten då den nya säsongen visas i TV3 med start den 28 januari.

Läs också: Här är de läskigaste Arkiv X-avsnitten

"Arkiv X", en hybrid mellan drama, skräck och science fiction, hyllades för sina underhållande konspirationsteorier när den hade premiär 1993. Serien var också banbrytande när det kom till tv-berättande i långform, med långtgående narrativ av ett slag som dittills mest synts i såpoperor.

Huvudrollsinnehavarna Gillian Anderson och David Duchovny fick sina genombrott i serien, och båda har sagt att de har förlikats med att för evigt bli förknippade med FBI-agenterna Dana Scully och Fox Mulder.

Den nya säsongen har svensk tv-premiär den 28 januari på TV3.

Mest läst