Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Björn_Ranelid0688.jpg
Björn Ranelid.

Ranelid och Englund i bråk

Författaren Björn Ranelid och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund har råkat i luven på varandra. Striden inleddes när Ranelid under fredagens Let's dance-premiär yttrade sig om att de som sitter i Svenska Akademien borde göra som han själv och "ta sig ut från kammaren och börja dansa". Uttalandet fick Peter Englund att attackera författaren i sin blogg Att vara ständig.

"Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas", lyder hans kommentar.

Detta har i sin tur fått Ranelid att gå i taket.

-Det han har gjort är ett riktigt övergrepp. Tryck upp honom mot väggen. Han är inte så stor, så det är rätt lätt. Jag kan trycka upp honom med vänster arm för jag orkar det, säger han i en intervju i Aftonbladet, där han också beskriver Englund som "avundsam": -Rent vetenskapligt sett är jag mer begåvad än han någonsin kommer att bli.

Ranelid är så förbannad att han dessutom tänker lämna tillbaka de två priser han tidigare fått av Akademien.

Peter Englund skriver i ett mejl till GP att han inte har ytterligare kommentarer än denna:

"Det här är inte första gången Ranelid bär sig åt som en typisk skolgårdsbuse, som drar runt och muckar gräl och tycker att han har rätt att smälla till vem han vill när han vill, men som sedan piper i högan sky när han själv åker på en vinge."
Han länkar också till en intervju i Expressen där Björn Ranelid svarar på frågan varför han ställde upp i Let's dance.

- Det är min plikt att vara där folket är, det var Vilhelm Moberg och Ivar Lo. Jag sitter inte i Akademien och gömmer mig och är känd för en promille av Sveriges befolkning. Du ska fråga dem i stället varför de inte är ute bland folket. Det är en folkbildarinsats, säger Björn Ranelid till tidningen och tillägger att han är "mer djärv än hela Svenska Akademien tillsammans".

peter englund5.jpg
Peter Englund.
Mest läst