Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rakbladstråd ska hindra rymmare

  En ny gymnastikhall och ett fyra meter högt stängsel med rakbladstråd ska förhindra nya rymningar från Fagareds ungdomshem i Lindome.
  - Det är aldrig kul med stora staket, men det ger oss trygghet, säger institutionschefen Ingvor Gunnarsson.

  De senaste åren har den slutna avdelningen på Fagareds ungdomshem i Lindome uppmärksammats för ett antal rymningar. 2002-2003 inträffade sammanlagt tjugofem avvikningar från Fagared - långt fler än från de andra institutionerna. Åren därpå minskade antalet. I oktober 2005 lyckades dock den man som dömts till sluten ungdomsvård för dubbelmordet på Hallandsåsen, rymma från just Fagared. Den massmediala uppmärksamheten blev stor. Under 2006 fortsatte rymningarna. Fem personer avvek då från Fagareds slutna avdelning, två av dem under träning i den gamla gymnastikhallen som ligger bland öppenvårdsavdelningarna.

  Pengar har saknats
  Det nya höga stängslet, och den nya gymnastiksalen som byggts innanför, är enligt Ingvor Gunnarsson inte ett direkt svar på de senaste årens rymningar.
  En önskan om och planer på ett ökat tekniskt skydd har enligt henne funnits ända sedan Fagared fick sluten ungdomsvård 1999. Men det har saknats pengar.

  Grunden till det nya säkerhetstänkandet tror hon snarare ligger i Malexandermördaren Tony Olssons uppmärksammade rymning från Hall 2004.
  - Det har lett till att man satsar enorma pengar på säkerheten och det har spillt över även på oss som har ungdomsverksamhet.
  Bland annat inledde statens institutionsstyrelse (SIS) sommaren 2005 en säkerhetsutredning av hem med sluten ungdomsvård. Ingvor Gunnarson tror dock att hela säkerhetsöversynen har skyndats på av bland annat den uppmärksammade rymningen av Hallandsåsmördaren.
  SIS föreslog i sin säkerhetsutredning bland annat ökad teknisk säkerhet som ett medel för att minska antalet avvikningar.

  "Det är iögonfallande"
  Ingvor Gunnarsson betonar vikten av man inte bara pratar teknisk säkerhet och hon tycker att debatten i massmedia lätt blir fördummad och onyanserad.
  - Man skulle kunna sätta ungdomarna i en låst bunker. Då kommer de inte att kunna rymma, men sedan kommer de ut som tickande bomber.
  Men hon ser inte det nya rakbladsförsedda fyra meter höga stängslet som en eftergift för en onyanserad debatt.
  - Det är iögonfallande, blankt och jag kan förstå om man som förälder blir bekymrad när man kommer hit första gången. Men nu har vi staketet och det ger oss ett yttre skydd så att vi kan fokusera på det inre arbetet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.