Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Radiokrönika om Reepalu fälld

Granskningsnämnden fäller radiokrönikan om Ilmar Reepalu i Sveriges Radios Godmorgon, världen.

Malmöpolitikern anklagades för att använda sig av samma tankefigur som ligger till grund för antisemitismen.

Krönikören Svante Weylers uttalanden fick karaktären av ett personangrepp mot Ilmar Reepalu (S), anser Granskningsnämnden för radio och tv.

Det gick utöver vad som kan accepteras med hänsyn till kravet på opartiskhet. Ett sådant krav ställs fullt ut på programledare, reportrar och andra som kan uppfattas som företrädare av programföretaget, påpekar nämnden.

Tretton lyssnare hade anmält krönikan, där Weyler frågade sig hur det kan komma sig att Reepalu kan få sitta kvar. Anmälarna upplevde att inslaget innebar förtal av Reepalu och tyckte att han borde ha fått komma till tals.

Sveriges Radio försvarade sig genom att peka på Weylers ställning som krönikör och Reepalus roll som "en högst offentlig person". Han får utstå viss kritik efter ett kontroversiellt yttrande, tycker Sveriges Radio, som vidare påpekar att Reepalu fått komma till tals både före och efter.

Efter krönikan berättade Ilmar Reepalu att han mottagit hundratals brev med obehagliga inslag efter debatten om judarnas situation i Malmö och att han var orolig för vilka konsekvenser radiokrönikan skulle få.

Mest läst