Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  R2D2 besökte Göteborg

  Riddarna svingade sina svärd allt vad de orkade på science fiction-mässan i Göteborg på lördagen. På andra sidan väggen satt Kenny Baker, mannen i roboten r2d2 i Star Wars och skrev autografer.

  Det var kö till SF-mässan i helgen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

   

  Sina Assadi var en av riddarna som visade sina talanger på Svenska Mässan på lördagen med en 35 kilo tung rustning hängande på kroppen.

  - Smällarna är hårda men de känns knappt, berättar han.

  Science fiction-mässan samlar många fantaster men även andra. Vissa är utklädda till sina hjältar och förebilder men de flesta besökarna kommer i sina vanliga kläder - som förstagångsbesökarna Mattias Jansson och hans dotter Julia Persson, 10 år.

  - Jag gillar Star Wars-filmerna. De är spännande, säger Julia Persson.

  Enligt arrangören Jesper Isberg håller intresset för science fiction att växa.

  - Vi har fått en ny Star Wars-film och vi har tv-serier som bidrar till ett större intresse för mässan, säger han.

  LÄS OCKSÅ: I dag kan du träffa Sons of Anarchy-stjärnan

  Riddarstrider är en stor sport i vissa länder utomlands. I helgen är det första gången tävlande medverkar på science-fictionsmässan.

  - Än så länge ses riddarstrider som en obskyr och märkligt form av träning i Sverige men i Spanien är det en stor publiksport, det var 10 000 i publiken sist jag tävlade där, säger Sina Assadi.

  Riddarstrider är en så kallad fullkontaktsport där de tävlande ska slå så hårt de kan mot motpartens kropp men det går inte så fort.

  - Alla rörelser bli ju så mycket tyngre, säger Sina Assadi.

  Att ta på sig hela munderingen tar en kvart. Under rustningen finns vadderad klädsel och andra skydd för att undvika skador på exempelvis ryggen.

  På mässan finns flera kända skådespelare på plats. bland annat Kenny Baker, 81 år, som kör roboten r2d2 i Star Wars. Många besökare köade på lördagen för att få hans autograf.

  När han en gång i tiden tackade ja till att medverka i filmen anade han aldrig hur stort den skulle slå eller vad den skulle betyda för honom personligen.

  - Jag har fått resa världen runt och känner mig väldigt lyckligt lottad, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.