Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Stamkunden Rein Tammel frågar gärna Anita Kölsch om råd. Men den här gången vill han bara veta om hon har Saltad nota av Mats-Eric Nilsson.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Röstar fram Augustprisvinnare

  Bokhandlaren Anita Kölsch i Kungsbacka är en av 21 utvalda elektorer som röstar fram årets vinnare av Augustpriset i barn- och ungdomsklassen.

  Det är tredje gången som den före detta chefen för bokhandeln i Kungsmässan är med och läser de nominerade böckerna till ett av Sveriges mest prestigefyllda litteraturpris som i år fyller 25 år.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Hon är verkligen perfekt lämpad, hon har jobbat över 20 år som bokhandlare, är energisk och har böckerna i blodet, säger Anna Möller Wrangel, vd för Svenska bokhandlarföreningen.

  Av de 21 elektorerna som röstar fram årets barn- och ungdomsbok är en tredjedel bokhandlare och Anita Kölsch känner sig stolt över att vara en av dem.

  – Jag tycker det är fantastiskt kul att bli utsedd – att få vara med och påverka vem det blir som får priset.

  Hon håller nu på att läsa de sex nominerade titlarna som utsetts av juryn för Augustpriset. Bland dessa återfinns bland andra Göteborgsförfattaren Sara Kadefors ”Lex bok” och Anna Höglunds ”Om detta talar man endast med kaniner”, som recenserades i GP nyligen, samt även flera bilderböcker.

  Hur gör du för att jämföra så olika böcker?

  – Jag ser till helheten. Bilder, illustrationer, språk och tilltal. Jag försöker ta varje bok för vad den är och inte jämföra.

  Anita Kölsch kände inte till alla de nominerade och det ser hon som något positivt eftersom hon öppnade dem utan förväntningar.

  – Det var väldigt skönt, otroligt skönt, att även få börja på noll. En bok kan bli laddad när man har hört mycket om den att man inte vet om man vågar läsa den.

  Några speciella direktiv har hon inte som elektor och representant för Svenska bokhandlarföreningen när hon läser de nominerade böckerna.

  Till slut är det ändå helhetsintrycket som avgör vilken bok hon ger högst poäng.

  – Jag tittar mycket på tilltalet och språket. Jag tänker väldigt mycket på hur jag själv skulle ha tagit emot det om jag varit tonåring i dag. Jag läser gärna de nominerade flera gånger. Första gången rätt upp och ner. Andra gången kanske jag studerar bilderna mer eller läser ett visst stycke där jag tror att författaren har en viss avsikt.

  Bland de nominerade till Augustpriset börjar hon nu få en favorit. Men vilken det är avslöjar hon inte. Den 18 november ska hon och andra elektorerna ha avlagt sina röster.