Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Både Astrid Steen (till vänster) och Viktoria Andersson tycker att Göteborgs stad bygger för lite bostäder för personer med funktionsnedsättning.

Rörelsehindrade kämpar för boende i Göteborg

Trots hjälp från socialtjänsten fick Viktoria Andersson vänta i 1,5 år på ett eget boende. Hon är en av många unga med funktionsnedsättning som upplever bostadssituationen i Göteborg som hopplös.

23-åriga Viktoria Andersson är rörelsehindrad och får i dag hjälp från sina personliga assistenter. För några år sen ville hon som de flesta andra i hennes ålder ta studenten, hitta ett eget boende och leva självständigt. Det blev en lång kamp.

- Min mamma har kämpat för mig i många år och det har varit jättetufft, säger Viktoria Andersson.

Läs även: Kommunen får miljonböter – för bostadsbrist

Hon berättar att socialtjänsten till en början inte ville hjälpa henne. Efter studenten diskuterade man att eventuellt placera Viktoria på ett gruppboende för andra med funktionsnedsättning. Men väntetiden var lång och gruppboendet skulle innebära att Viktoria blev av med sina assistenter.

- Jag ville inte bli fast inne på ett hem och vara beroende av personalen där. Man är inte lika fri, jag vill ju leva som alla andra. Jag vill kunna röra mig ute och hälsa på min storebror ibland, säger Viktoria.

Till slut fick hon sin vilja igenom. Men trots hjälp från socialen dröjde det 1,5 år innan hon fick en egen lägenhet. Sen två år tillbaka bor hon nu i en anpassad tvåa i Olskroken. Med förbehållet att husporten inte är anpassad. Eftersom hon har assistenter har hon ingen rätt att kräva att kunna öppna porten själv berättar hon. Men det är inget hon klagar över.

- Att ha en egen lägenhet känns overkligt. Jag har assistenter hos mig och jag är så tacksam. Men det är synd att så många i min ålder med funktionsnedsättning inte kan ha det så, säger Viktoria och sneglar på Astrid Steen som sitter bredvid.

Astrid Steen är 21 år. Till skillnad från Viktoria får hon inte hjälp från socialen utan tvingas i stället söka som vanligt via Boplats. Som många andra unga med funktionsnedsättning bor hon hemma hos sina föräldrar.

- Det känns jobbigt. Det har blivit svårare för alla att hitta lägenhet i dag. Men har du dessutom en funktionsvariation blir det ännu svårare. Jag har hört någonstans att vi rörelsehindrade bara har tillgång till en tredjedel av hela bostadsmarknaden. Det känns hopplöst om jag ska vara ärlig, säger Astrid Steen.

Hon berättar om en djungel av regler och säger att hon flera gånger sökt bostäder som sedan visat sig vara otillgängliga för henne. Astrid är starkt kritisk till det faktum att Göteborgs stad betalar miljontals kronor i viten till staten.

- Det är verkligen jättedåligt. Man borde satsa de pengarna på bostäder i stället.

Både Astrid och Viktoria är överens om att det byggs alldeles för lite.

- Ibland hör man politiker som vill lösa bostadskrisen genom att ta bort krav på att bygga bostäder som är tillgängliga för oss med funktionsvariation. Men det är att ställa grupper mot varandra och skylla krisen på oss. Vi är inte problemet, säger Astrid Steen.

- Det är dags att politiker slutar skylla ifrån sig och börja bygga mer – för alla! säger Viktoria Andersson.

Läs även: Kommunen får miljonböter – för bostadsbrist

Mest läst