Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Rödgröna vill ha Härstedt

De rödgröna kommer att nominera Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot, till posten som riksdagens talman.

Det uppger Mona Sahlin

Det betyder att Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll när riksdagen väljer talman på måndag. Mona Sahlin uppger att hon står fast vid att Socialdemokraterna aldrig ska göra sig beroende av Sverigedemokraterna, men påpekar att det inte betyder att man måste ta hänsyn till hur de kommer att rösta.

– Vi måste utgå från vad som är det bästa förslaget, säger Sahlin.

Om Kent Härstedt inte blir vald till talman så kommer Socialdemokraterna att föra fram Susanne Eberstein som kandidat till att bli förste vice talman.

Kent Härstedt deltog på pressträffen tillsammans med Mona Sahlin. Han fick frågan om hur det skulle kännas om han blir vald med hjälp av Sverigedemokraternas röster.

– Vi kan inte tänka bort Sverigedemokraterna från Sveriges riksdag. Oavsett vem som blir vald så måste det ske med en majoritet, säger Härstedt.

– Jag går till val som kandidat för de rödgröna, ingen annan.

Sahlin uppger att Socialdemokraterna även framöver kommer att följa samma princip om att inte bry sig om hur Sverigedemokraterna eventuellt kommer att rösta.

– Jag tänker inte göra som Maud Olofsson säger och lägga ned oppositionsarbetet i fyra år, då skulle Sverigedemokraterna bli oppositionen och det skulle vara förödande, säger S-ledaren.

– Vi kommer aldrig att tänka in deras röster, och aldrig efterhöra hur de ska rösta. Vi måste lägga fram förslag som vi tror är bäst för Sverige.

SD:s ledare Jimmie Åkesson säger så här om de rödgrönas utspel:

– Detta betyder att vi har vågmästarrollen och vi bestämmer vem som ska bli riksdagens talman.

Enligt Åkesson så tog SD på torsdagen på gruppledarnivå kontakt med de andra partierna för att inleda samtal om talmansvalet. Hur det gick sade sig Åkesson inte veta när TT talade med honom på fredagen. Han utgick dock ifrån att SD inte fått något svar från de andra partierna ännu.

– Men detta måste rimligen innebära att de måste tala med oss nu, säger Åkesson.

SD vill ha posten som riksdagens andre vice talman eftersom man ser sig som riksdagens tredje block. Åkesson tycker också att det är rimligt att talmannen kommer från det största blocket, det vill säga de borgerliga. Han vill dock inte närmare gå in på hur SD ska agera om inget av de andra partierna vill prata med dem.

Han räknar nu med att andra partier vill samtala med SD även om kommande förslag i riksdagen.

– Det är viktigt att visa ansvar, vi måste undvika parlamentariskt kaos.

De rödgrönas utspel skapar ilska i det borgerliga lägret.

– Vem kan längre lita på Sahlin? undrar den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson.

Han påpekar att Sahlin bland annat på S-kongressen förra hösten lovade att aldrig någonsin, någonstans göra sig beroende av SD, vare sig aktivt eller passivt.

– Det löftet är fullständigt entydigt. Toblerone är glömt, men detta är betydligt allvarligare, säger Danielsson.

Han tänker under den kommande mandatperioden i varje riksdagsdebatt inför ett beslut där SD har vågmästarroll, läsa upp Sahlin-citatet från S-kongressen.

spe2f78b.jpg
Mest läst