Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rödgröna vann med en röst

Med en rösts marginal fick oppositionen igenom förändringar i sjukförsäkringsreglerna. Nu ligger bollen hos regeringen.

– Riksdagen har nu gett regeringen i uppdrag att jobba vidare med förändringar i sjukförsäkringen. Det var ett viktigt beslut, säger Gunvor G Ericson (MP), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beslutet innehåller höjd ersättning till nollklassade personer, och ändrade regler för bedömning av arbetsförmågan hos sjukskrivna.

Riksdagen skulle ha beslutat redan förra torsdagen, men allianspartierna ansåg förslagen för dåligt utredda och skickade tillbaka utskottsinitiativet till utskottet. I utskottet förlorade dock allianspartierna och i princip samma förslag bollades tillbaka till riksdagsbeslut.

S: Inte tillräckligt

De rödgröna partierna hade begärt att riksdagen skulle extrainkallas så att beslutet skulle tas så snart som möjligt. Att riksdagen extrainkallas under sitt sommar- eller juluppehåll har bara hänt tre gånger i modern tid.

– Det visade sig att det var värt att kalla in riksdagen på sommaren. Med en rösts övervikt har vi nu åstadkommit små men ändå viktiga förbättringar i sjukförsäkringen som är väldigt betydelsefulla för många människor som drabbats hårt av den förstörda sjukförsäkringen, säger S-ledaren Håkan Juholt.

TT: Är det här tillräckligt?

– Nej, absolut inte. Vi har högre ambitioner med sjukförsäkringen. Vi ska i vårt land faktiskt få vara sjuka utan att tvingas ut i fattigdom.

De rödgröna hade även lett tredje förslag: Att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Men Sverigedemokraterna (SD) sade nej.

Drog tillbaka

Enligt utskottsordförande Gunnar Axén (M) drog de rödgröna, inför risken att förlora i utskottet, då tillbaka sitt yrkande med tre punkter och stödde i stället SD:s yrkande med två punkter.

– De anpassade sin politik efter Sverigedemokraterna, säger Axén.

Ingen skillnad fanns dock i sak fanns mellan de rödgrönas och SD:s yrkanden i de två punkter som överlevde.

Regeringen ska återkomma med förslag till förändringar i sjukförsäkringen i samband med höstbudgeten.

– Jag utgår ifrån att regeringen tittar på de här förslagen i samband med att man bereder den stora utredning som man har tagit fram, säger Axén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.