Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Rödgröna lovar höghastighetståg

De rödgröna oppositionspartierna är överens om att satsa stort på järnvägar och kollektivtrafik om de vinner valet i höst. Bland annat kommer byggandet av höghastighetsbanor att påbörjas.

"Totalt vill vi öka investeringar i järnväg och kollektivtrafik med omkring 120 miljarder kronor fram till år 2021. . . Det innebär att vi fördubblar järnvägsinvesteringarna under planperioden i förhållande till regeringen, skriver ledarna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet på Dagens Nyheters debattsida.

I den föreslagna satsningen ingår höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Linköping samt mellan Göteborg och Borås via Landvetters flygplats, byggstart för Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå, dubbelspårsutbyggnad på Ostkustbanan mellan Sundsvall och Gävle samt en utbyggnad till fyra spår med tunnel under Sundbyberg utanför Stockholm.

Partierna vill också tidigarelägga tågtunneln Västlänken, Västkustbanans utbyggnad genom Varberg och utbyggnaden av södra stambanan.

Satsningen, som de rödgröna beskriver som den största sedan slutet av 1800-talet, innebär dock ingen minskning av den ram för väginvesteringar som regeringen föreslagit, skriver Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) samt Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (MP).

Mest läst