Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

470198.jpg

Rödgröna blocket störst

De rödgröna har blivit större än regeringsblocket – med minsta möjliga marginal. Men i storstäderna tappar S mark.

För första gången på nästan ett år har det rödgröna blocket övertaget. Tre veckor efter valet av den nya S-ledaren ligger det nära till hands att se det som en Juholteffekt.

Men det handlar om små förskjutningar och Socialdemokraterna ligger med 31,2 procent fortsatt mycket nära valresultatets 30,7.

När Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, borrar djupare i mätningen finner han att Socialdemokraterna de två senaste månaderna stärkt sin position i landsorten, men försvagat den i storstäderna.

I Göteborgsområdet är det som högst med drygt 25 procent och lägst i Stockholm med 19 procent.

– Det går inte att dra några slutsatser månaden efter det att en partiledare är vald, men kanske står Juholt för en mer traditionell socialdemokrati som inte slår an i storstäderna. Storstadsväljarna var de som Mona Sahlin misslyckades med och som han måste lyckas med. Ska man vinna valet måste man kunna tackla de väljarna, säger han.

Tar flera år bli brett igenkänd

I nuläget finns det inte bara många frågetecken kring vilken politisk kurs den nya S-ledningen ska staka ut – det kommer också dröja innan Håkan Juholt har gjort sig bekant med en majoritet av väljarna.

Visst, han har satt igång och var så sent som i torsdags i Göteborg, bland annat som ett led i regionvalrörelsen. Men det brukar ta flera år för politiker att bli brett igenkända.

Det kan dröja till efter valrörelsen 2014

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i Göteborg tror att Håkan Juholt är mindre känd än vad Fredrik Reinfeldt var när han blev partiledare, eftersom Reinfeldt då var M:s gruppledare i riksdagen och ekonomiske talesperson. När han blev partiledare hösten 2003 var han okänd av 33 procent av svenska folket och efter ett år var han ännu okänd för 12 procent.

”Det kommer ta ungefär tre år för honom att bli känd”, skriver Ekengren Oscarsson om Håkan Juholt på sin blogg och tillägger att det kan dröja till efter valrörelsen 2014 innan han blivit allmänt känd.

De tre små allianspartierna går bakåt

Samtidigt varnar Henrik Ekengren Oscarsson för tron på partiledarens stora betydelse. Det politiska budskapet är omöjligt att skilja från budbäraren och de personliga egenskaperna betyder mycket mindre än politiken i sig, visar statsvetenskaplig forskning.

Bland övriga partier är det valets framgångspartier, Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som fortsätter att ha opinionen med sig.

För de tre små allianspartierna är situationen den motsatta. Samtliga ligger nu under sina valresultat och Centerpartiet och Kristdemokraterna balanserar precis på eller under 4-procentsspärren.

M – 30,1,

FP – 7,1

C – 6,6

KD – 5,6

S – 30,7

MP – 7,3

V – 5,6

SD – 5,7

Mest läst