Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rödgrön sorteringsskola

  Blir det maktskifte ser en rödgrön regering till att utslagningen av teoritrötta ungdomar från gymnasiet fortsätter.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Bland det bästa Alliansregeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP) gjort är att ta bort universitetstvånget från gymnasieskolan. Men blir det maktskifte i höst stoppas reformen. Då behålls kravet på att den som utbildar sig till byggnadsarbetare, undersköterska, bilmekaniker med mera även måste klara inträdeskraven till universitetet för att bli godkänd – som byggnadsarbetare, undersköterska, bilmekaniker ...

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Konstigt nog gäller inte det omvända – att den som vill plugga teori först måste visa att han kan mura rakt eller hitta felet på bilen genom att lyssna på motorn.

  Men visst är den rödgröna drömmen, med rötter hos Karl Marx, vacker. Den att alla kan göra allt, bara möjligheten ges, de sociala och ekonomiska hindren röjs undan och pedagogiken är den rätta. Men verkligheten är förstås en helt annan. Alla kan inte, vill inte, passar inte för allt.

  Det är inget konstigt med det. Några har tummen mitt i handen. Andra orkar inte med att läsa böcker dag ut och dag in. Det ena är varken bättre eller sämre än det andra. Människor är olika och har rätt att få vara det. Men den socialistiska drömmen där alla kan allt, särskilt teori, har lett till en brutal och fullständigt onödig utsortering från gymnasiet.

  36 procent av 20-åringarna saknar högskolebehörighet. De har inget fullständigt gymnasiebetyg och är således handikappade på arbetsmarknaden. Värst är situationen för de 15 procent av gymnasieungdomarna som blev underkända redan i grundskolan och därför hänvisats till gymnasiets individuella program. Bara var fjärde av dem når fram till ett godkänt gymnasiebetyg.

  Den viktigaste motåtgärden är att höja kvaliteten på grundskolan. Men till sist måste ett bra skolsystem även respektera att människor är olika. Regeringen gör detta genom att förändra gymnasiet. I yrkesprogrammen släpps kravet på högskolebehörighet. I stället ägnas mer tid åt yrkesämnena. Det blir också vidgade möjligheter till lärlingsutbildning.

  Det är bra reformer som anpassar skolan till eleverna i stället för eleverna till politiken. Att Socialdemokraterna har svårt att tänka sig detta är begripligt. Att Miljöpartiet blivit entusiastiska skolsocialister är mera svårförståeligt. Men så är det. I en intervju för DN säger de grönas skoltalesman Mats Pertoft så här om det rödgröna samarbetet i skolfrågor:

  – Vi är eniga och har tydligt sagt att alla program på gymnasiet ska leda till högskolebehörighet.

  Det är ett trist besked till teoritrötta ungdomar som vill yrkesutbilda sig. Varför skall de tvingas till meningslöst teoriplugg och bli underkända för att de inte lever upp till den rödgröna socialistiska drömmen om den kompletta människan som kan allt?

  För väljarna är det emellertid välkommet klara besked. Blir det maktskifte ser en rödgrön regering till att utslagningen av teoritrötta ungdomar från gymnasiet fortsätter. Det kommer inte att heta så. Det kommer att heta höjda statsbidrag till skolan. Men pengar förändrar inte ungdomar så i grunden som den rödgröna skolideologin förutsätter.

  GP 14/5 -10