Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Rödgrön kultur i sista stund

Så kom det en rödgrön kulturpolitik i Almedalen till slut. Ett löfte om utökning av kulturbudgeten med en miljard nästa mandatperiod. Men V fick inte sin kulturlag.

Siv Holma (V) la ut en trevare om den där miljarden redan vid en utfrågning i måndags, men bunden av sin allians som ännu inte presenterat någon rödgrön kulturpolitik vid det laget, kunde hon bara säga, "vi i vårt parti, tänker oss en miljard extra" på frågan om hur stor hon ansåg att kulturbudgeten skulle vara.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har då de rödgröna partiledarna lyft på locket och under Almedalsveckans näst sista dag presenterat ett sjupunktsprogram under benämningen "Kulturlyftet".

Där ges ett löfte till kulturarbetarna om en satsning på jobb och utveckling i form av stöd till fria grupper, inkomstgaranti för vissa yrkesgrupper och fler långtidsstipendier. De rödgröna lovar också fri entré till statliga museer och mer pengar till regionala och kommunala museer om de kommer till makten. En nationell scen för barn- och ungdomsteater och satsningar på digitalisering av ljud- och bildarkiv, läsfrämjande insatser, ett nytt populärkulturcentrum och ett nytt filmavtal – år 2012 – utlovas också. Därtill införande av en maxtaxa för kulturskolan. Det sista landar väl sådär med tanke på att många mindre kommuner inte har någon kulturskola i dag, alternativt har en nedläggningshotad sådan.

Men någon kulturlag, som V länge lobbat för, blir det inte. En kulturlag som reglerar vad en kommun är skyldig att erbjuda och vad man som medborgare har rätt att kräva av sina kulturpolitiker hade kanske inneburit en rejäl förändring. Men att den inte finns med i programmet förvånar inte. Siv Holma sa redan i måndags att V kommer att fortsätta driva den linjen.

Det får de göra nu. S och MP har visat svalt intresse för frågan redan från början och av det program som nu presenterats kan man inte se att den rödgröna alliansen tagit några stora kliv framåt sedan man först började visa upp sig tillsammans. Man har i princip enats om det som man talade om redan i november 2009, när GP sammanförde partiernas kulturtalesmän för första gången.

Så mer oväntat än det de rödgröna partiledarna faktiskt sa vid fredagens presskonferens i Almedalen, var kanske att de faktiskt genomförde den.

Mest läst