Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Rättelse om Katrine Marçal

På ledarsidan i tisdags (12/1) påstods det felaktigt att Katrine Marçal, krönikör på Aftonbladet, inte anser att kulturella skillnader spelar roll för att förklara sexuella trakasserier och övergrepp.

Kritiken som delvis riktades mot Marçal avsåg en krönika skriven av henne den 10/1 i Aftonbladet. I denna krönika skrev Marçal om våld mot kvinnor att: ”Det betyder å andra sidan inte att vi ska låta bli att prata om kultur gällande sexuella övergrepp. Våldtäkter och trakasserier sker alltid i en kontext. Ett samhälles kvinnosyn spelar roll”.

Hon hävdade dessutom att sexuella trakasserier kan bli värre: ”I sammanhang där kvinnors sexuella beteende kopplas till heder och ära. Och påpekade, vilket är viktigt, att ”Vissa länder har betydligt större problem med våldtäktskultur än andra: Indien, Sydafrika och Mexico brukar lyftas fram.”

Det är givetvis olyckligt att tillskriva någon åsikter de inte hyser. Rätt ska vara rätt. Och det är viktigt att personer inte klumpas ihop och kritiseras av bara farten, vilket var fallet i tisdagens artikel. Diskussioner ska föras utifrån vad någon säger och skriver, inte utifrån antagande. På den punkten brast jag i artikeln där Marçal omnämndes.

Mest läst