Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rätt svar på gårdagens fråga

  Rätt svar på gårdagens fråga är Slottsskogen. Vinnare blev Inger Dahlqvist på Öckerö. Hon belönas med två biobiljetter.

  Porten sitter på Vattentornet i Slottsskogen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vattentornet med vattenreservoaren högst uppe i Slottsskogen byggdes runt 1898. De kända arkitekterna Adrian Peterson och Carl Crispin ritade såväl byggnad och torn som terrassbarriär, trappa och fasad till pumpstationen en bit därifrån på Paradisgatan.

  Reservoaren med pumpverk togs i drift den 1 februari 1900. Från reservoaren, som ligger under terrassen, ledde ett stigarrör upp i tornet. Detta var en speciallösning som skulle användas om det uppstod brand i de högre delarna av Masthugget.

  Eftersom stationen var bemannad kunde personalen höja vattentrycket, så att elden kunde bekämpas med vattenledningsvatten.

  När reservoaren, som är i full drift, skulle byggas om för tiotalet år sedan, undrade tjänstemännen vid Göteborg Vatten (gamla VA-verket) om stigarröret verkligen behövdes. Av en slump hittade de beskrivningen på den i en gammal årsberättelse.

  Speciallösningen gick nedmontera, då det nu finns en "övre högzon" som trycker upp vattnet till hög höjd. Betongbehållaren byggdes om och ingår fortfarande som en viktig del i Slottsskogens högzon. Vattnet till den kommer från pumpstationerna på Kabelgatan respektive Fjällgatan.

  Tornet fungerade tidigare som ett utsiktstorn för allmänheten, som då kunde få komma in i det.

  I dag är några antenner allt som finns kvar därinne. Någon gång per år töms hela reservoaren på sina 700 kubikmeter vatten för rengöring, så vi slipper få rost i kranvattnet.

  De flesta av Slottsskogens besökare går till djuren, restaurangerna, ödledammen eller observatoriet nära vattentornet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.