Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Räntesänkning stärkte kronan

Stimulanser från en rad centralbanker räckte inte för att hålla Stockholmsbörsen över nollstrecket på torsdagen. Men ECB:s räntesänkning bidrog till att stärka kronan ytterligare mot euron.

Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket under morgonhandeln, inför räntebeskedet från Europeiska centralbanken (ECB). Men när sänkningen kom räckte det inte för att sätta fart på aktiekurserna. När handeln stängde hade OMXS-index tvärtom backat marginellt med 0,1 procent till 321,6.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var inte bara ECB som ville sätta fart på konjunkturen med sin rekordlåg ränta. Bank of England bidrog med rejäla obligationsköp och Kinas centralbank sänkte räntan igen.

AB Volvo, som på morgonen meddelade att Volvo Aero säljs till brittiska GKN för 6,9 miljarder kronor, steg inledningsvis men stängde på minus 0,4 procent. AB Volvo har sedan slutet av förra året sökt efter en ny ägare till Volvo Aero, som är Volvokoncernens verksamhet inom flygmotorer.

Kronan stärktes ytterligare mot euron efter ECB:s räntebesked. Samtidigt sjönk de svenska marknadsräntorna.

En euro kostade 8:61 kronor (8:67). En dollar kostade 6:96 kronor (6:91).

Den tvååriga svenska statsobligationsräntan sjönk till 0,83 procent (0,93) och tioårsräntan låg på 1,41 procent (1,49). Noteringar från föregående handelsdag inom parentes.

Handeln på Wall Street präglades av försiktighet under torsdagen. Marknaden imponerades inte av Europeiska centralbankens räntesänkning från 1,0 till 0,75 procent, utan tycktes snarast förbereda sig inför fredagens jobbrapport för juni. Analytikerna väntar sig att den ska bekräfta tidigare signaler om att återhämtningen i den amerikanska ekonomin bromsar in.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ned 0,4 procent medan Nasdaqs kompositindex var upp 0,1 procent.

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.