Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Räntan sänks - så påverkas du av beskedet

Riksbanken sänker den viktiga styrräntan till rekordlåga -0,50 procent. GP:s ekonomireporter Ida Johansson reder ut hur det påverkar dig.

Vad händer med bolånen nu?

– Nu sänkte Riksbanken lite mer än analytikerna trott samtidigt som räntebanan, Riksbankens plan för hur räntan ska utvecklas framåt, sänks. Det kan vara bra argument att ta med sig till nästa förhandlingsmöte med banken. Räntorna är dock redan mycket låga så någon stor minskning kan man nog inte räkna med.

Jag bor i hyresrätt - behöver man inte bry sig om det här då?

– Reporäntan påverkar inte bara bolånen utan hela den svenska ekonomin. När Riksbanken sänker räntan försvagas till exempel kronan vilket bland annat gör det dyrare att köpa importerade varor eller att semestra eller studera utomlands. Samtidigt blir det billigare för svenska företag att exportera varor och tjänster - vilket kan vara bra om man, som många göteborgare gör, jobbar i företag som är beroende av att sälja sina grejor utomlands. I teorin går sparräntorna också ner, men de är ju i praktiken redan noll hos storbankerna och det anses osannolikt att bankerna ska börja ta betalt för att förvara dina pengar.

Läs även: Riksbanken sänker reporäntan till minus 0,5 procent

Hur låg kan räntan bli egentligen?

– Det är svårt att svara på. Ola Olsson, professor vid Handelshögskolan i Göteborg, berättade i torsdagens GP att negativ ränta är ett mycket ovanligt fenomen som vi har liten erfarenhet av - ingen vet riktigt vad som händer på längre sikt. Riksbanken sänker nu en gång till för att de ännu inte har fått upp inflationen. Så länge inflationen fortsätter att vara rekordlåg kan Riksbanken säkert komma att sänka ännu mer.

Mest läst