Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Räntan sänks

  Riksbanken sänker styrräntan till 1,25 procent, går ner med 0,25 procentenheter.

  Låg inflation, stark krona och dämpad tillväxt får Riksbanken att sänka styrränta ner till 1,25 procent.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Reporäntan väntas ligga kvar på denna nivå fram till mitten av nästa år, vilket ska understödja konjunkturen och kommer att bidra till att inflationen stiger mot målet på två procent, skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

  Riksbanken tror att bruttonationalprodukten (BNP) kommer att öka med 1,5 procent i år, 1,9 procent nästa år och 2,8 procent 2014, vilket innebär en uppjustering från prognosen i juli.

  Arbetslösheten kommer enligt Riksbanken att ligga på 7,6 procent i år och nästa år, för att sedan sjunka till 6,9 procent 2014.

  Den ekonomiska utvecklingen i euroområdet är fortsatt svag och det kommer att ta lång tid att rätta till problemen, konstaterar Riksbanken. Parallellt återhämtar sig den amerikanska ekonomin och världsekonomin som helhet växer i god takt.

  Den svaga efterfrågan från euroområdet dämpar den svenska exporten vilket kommer att leda till att BNP-tillväxen väntas bli svag den närmaste tiden.

  I juli konstaterade Riksbanken att inflationstrycket i svensk ekonomi var lågt och att penningpolitiken därför behöver vara expansiv. Efter det har kronan fortsatt bli starkare snabbare än väntat, samtidigt som produktivitetstillväxten i svensk ekonomi blivit oväntat hög. Det leder till att inflationen blir lägre än förväntad.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.