Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Räkorna blir ännu dyrare

Räkorna blir dyrare under 2011. Det beror på att räkkvoterna i Nordsjön och Skagerrak minskas med cirka 15 procent.

Minskningen av kvoterna har gjorts i samråd med både EU och Norge. Skälet är att havsforskningsrådet ICES ser tendenser till mindre bestånd av småräka.

–  Det finns anledning att vara lite försiktig. Svenskt räkfiske tål denna nedskärning under 2011, säger Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund.

Minskade bestånd

Även enhetschef Bengt Kåmark på Fiskeriverket anser att minskningen av räkkvoterna är rimlig.

– Det finns många tecken på att bestånden minskar och då finns det skäl till återhållsamhet.

Minskningen av kvoterna kommer troligen att driva priserna på räka uppåt. En annan orsak till en förväntad prishöjning är minskad tillgång på norsk räka i Sverige. Norrmännen exporterar mindre då de utökat sin lokala marknad på ett mycket framgångsrikt sätt.

Hur dyra räkorna blir under 2011 vågar ingen sia om.

Stabilt för havskräftan

Kvoterna för havskräfta i Skagerrak och Kattegatt ligger däremot kvar på oförändrad nivå mot 2010. Det var ett krav från svensk sida, när EU-kommissionen ville minska bestånden.

–  Det är ett bra beslut. Bestånden är stabila, bland de bästa i hela Europa, säger Henrik Svenberg. En orsak är att vi har en överenskommelse med Danmark och Norge om att inte fiska för små havskräftor. Andra länder i Europa fiskar havskräfta ned till åtta centimeters längd och det är ett klassiskt sätt att fiska ut ett bestånd.

EU kom efter över två dygns förhandlingar överens om kvoterna för 2011 för bland annat Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön.

Torskbestånden i Kattegatt halveras och fisket stoppas helt under lekperioden från 2012 för att torsken skall få en chans att återhämta sig.

De nyss avslutade förhandlingarna berör inte Östersjön där en uppgörelse finns sedan tidigare i höst.

Mest läst