Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Byggararbetsplats på Linnéplatsen där en betalstation byggs upp.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Räkna med trängsel överallt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har med stort intresse följt debatten trängselskatter som införs nästa år, både från beslutsfattarnas och medborgarnas sida. Jag tror jag begriper hur man tänker. Det gäller att få in pengar till Västsvenska Paketet, där vansinnesprojektet på 20 miljarder ingår, det vill säga Västlänken, en tågtunnel under i stort sett hela Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det kommer att kosta vanligt folk en förmögenhet, förutsatt att vi kör bil förstås förbi en betalstation. Väldigt många som jobbar eller har andra ärenden till centrum åker redan buss eller spårvagn, och många fler kommer det att bli nästa år. Många tar bara bilen till stan på helgerna för att besöka exempelvis Liseberg, Slottsskogen eller Ullevi, och det kan man ju fortsätta med utan extra avgifter. Här finns alltså inga pengar att hämta.

Därför har man alltså valt att placera flera betalstationer där barnfamiljer, pensionärer och småföretagare blir drabbade utan att de ens behöver vara i närheten av centrum. Det kommer att kosta för de som redan kanske har ansträngd ekonomi, till exempel barnfamiljer och pensionärer. Jag vill härmed uppmana alla att noga planera era dagar inför nästa år. Storhandla på helger och vardagkvällar, ta bussen eller spårvagnen så mycket ni någonsin kan. Kanske någon småbarnsförälder till och med kan gå ner en timme om dagen i arbetstid för att kunna ta bussen för hämtning och lämning på dagis. Ni får förstås köpa månadskort, men ni tjänar ju in både bensin och skatt för varje dag. Målet är förstås att så lite pengar som bara är möjligt ska utbetalas.

Räkna med att det kommer att bli trängsel överallt, men det får vi stå ut med tills politikerna inser vad de ställt till med! Förresten skulle det vara intressant att veta var någonstans beslutsfattarna själva bor? Har de nära till bra bussförbindelser? Bor de kanske i centrum och slipper därmed skatta även om de kör runt i centrum med bil, alla tider på dygnet?

En av många Backabor