Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Räddningstjänsten: Vi står på tårna

SMHI:s prognos: kuling hela måndagskvällen, med 33 m/s i byarna. Räddningstjänsten: "Vi står på tårna"

I natt når den fruktade stormen brittiska öarna. På måndag kväll kommer den till Göteborg. På söndag lyder SMHI:s prognos för måndag kväll som följer:

Frisk vind hela eftermiddagen, med stormstyrka i byarna. 15.00 ökar vinden till kuling och ökar sedan successivt under kvällen, för att som mest blåsa storm, 25 meter per sekund. Klockan 18.00 ska det enligt SMHI blåsa 25 meter per sekund, med upp till 33 meter per sekund i byarna.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Skagerack, Kattegatt och Bälten i morgon. Under söndagseftermiddagen har SMHI utökat varningen, som nu omfattar stora delar av västra och södra Sverige - Västra Götaland, Halland, Skåne, delar av Jönköpings län, Kronoberg, Gotland och Öland. Stormbyar väntas över öarna i morgon kväll.

-Ute tills havs kommer det att blåsa upp till 24-28 meter per sekund i medelvind. In över land handlar det om stormbyar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

SMHI skriver på sin hemsida att den meteorologiska information som nu ligger ute kan övergå i en klass 2- eller klass 3-varning.

Räddningstjänsten i Göteborg räknar med översvämningar och andra problem till följd av vädret.

- Men än så länge har vi ingen plan. Vi står på tårna, kollar läget och har kontakt med SMHI och så vidare. När det börjar närma sig aktiverar vi oss, säger Håkan Blomst på Räddningstjänstens ledningscentral.

Forecas prognos är inte lika dramatisk.

- Det verkar som att det blir värst utanför Hallandskusten och i norra Skåne. I Göteborg blir det bättre, med "bara" runt 26-28 meter per sekund i byarna på kvällen. Men det är väldigt kraftig vind ändå, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca, och tillägger:

- Senare på natten, timmarna före midnatt, väntas en medelvind på 20-24 meter per sekund och byvindar på upp till 38 meter per sekund utanför Göteborgs kustområde.

Vi får också räkna med regn, men ganska mild temperatur, runt 10-15 grader på kvällen.

I går var prognoserna fortfarande ganska osäkra, hur säkra är de nu?

- Mer och mer säkra. De senaste två dygnen har allt pekat på samma väderutveckling. Det kan skilja ett par timmar hit eller dit, vindarna kan ändras lite grann och platsen för var de kan bli värst kan också ändras, säger Ian Engblom.

Foreca levererar väder till bland andra Trafikverket.

- Det man kan säga nu är att det förmodligen kommer att bli störningar på trafiken, säger Ian Engblom.

Norska YR är mest optimistiska av alla. Enligt deras prognos för måndagskvällen varierar vindstyrkorna mellan lätt bris och styv kuling. De anger inte byvindarnas styrka.

Danska DMI varnar för "voldsomt vejr" måndag till tisdag. Prognosen för måndag natt är 16 meter per sekund, det vill säga kuling.

I England

I England och Wales uppmanas människor att förbereda sig på kraftiga skyfall och orkanvindar under söndagskvällen och måndagen, rapporterar BBC på nätet skriver TT.
Det förutspås att det kommer blåsa upp till 36 meter per sekund när vindarna drar in över sydvästra England och sedan fortsätter norrut och österut. Gränsen för orkanstyrka går vid 32,7 meter per sekund.

Ett tågföretag råder människor att inte resa överhuvudtaget, enligt BBC.
Premiärminister David Cameron twittrar att han har varit i kontakt med departement och myndigheter för att försäkra sig om att åtgärder vidtas för att skydda människor från stormen som fått namnet St Jude.

I Danmark

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) utfärdar stormvarning för stora delar av landet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Under måndag eftermiddag och kväll förväntas vindarna nå kuling- och stormstyrkor. Vid kustområdet Vadehavet på Danmarks västkust kan det blåsa upp till 28 meter per sekund, enligt DMI.
Men det kan även bli orkanstyrkor innan vindarna avtar, vilket förväntas ske under natten till tisdag.

Mest läst