Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rädda kollektivhuset Trädet

  Någonstans i Poseidons maktkorridorer sitter någon. Denna någon verkar se det som en del av sitt livsverk att krossa kollektivhuset Trädet. Motivet? Man vill renodla Poseidons bostadsbestånd. Det skriver Owe Johansson och Elin Sörstedt, kollektivhusföreningen Trädet, och undrar till nytta för vem som Poseidon vill förstöra en väl fungerande verksamhet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  I kollektivhuset Trädet är vi ca 80-talet invånare som bor i ett tiovåningshus beläget i norra Kortedala. Vårt kollektiv har fungerat och verkat i 25 år utan några som helst problem för ägaren. Tvärtom har ledningen på Poseidon, med stolthet, framhållit oss som ett unikt och trevligt inslag i deras bostadsbestånd. Att relationerna har varit sådana är inte märkligt då vi administrerat och skött huset som vore det vårt eget. Någon som helst ekonomisk belastning för Poseidon är vi inte och har aldrig varit

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vår kontaktgrupp har alltid sett till att alla lägenheter varit uthyrda. Våra vaktmästare åtgärdar och ser till att allt fungerar i huset. Vår utegrupp ansvarar för att vi alla kan njuta av en trevlig utemiljö med växter, träd och blommor. Men det är inte bara arbete.

  Växer genom samarbete

  Genom samarbete växer vi som människor och skapar ett nätverk som är ovanligt i anonym förortsmiljö som Kortedala där man sällan vet namnet på grannen intill. Våra barn har ett eget lekrum och stor möjlighet att röja runt med sina grannkompisar i en miljö som är trygg och inspirerande. I vårt hus bor människor från många av världens hörn, från olika samhällsklasser och olika åldrar. Vi har roligt, vi diskuterar, vi bråkar och vi stöttar varandra.

  Vi har byggt en altan med grill där våra husgrannar besöker oss vid festliga tillfällen. Vi brukar också anordna loppmarknader och öppet hus där folk från både när och fjärran dyker upp. En gårdsfest är det senaste inslaget som vi startar i år. Man kan säga att kollektivet Trädet har varit och är, en social och kulturell inspiration för dess invånare och husets omgivning.

  Lägre hyra

  Vårt kontrakt som nu ska omförhandlas skrevs under en tid då dåvarande hyresvärden hade svårt att få hyresgäster till fastigheterna i Kortedala. Därför beslöt en framsynt man i förvaltningen att bilda ett kollektivhus. Sedan detta beslut togs har det aldrig varit några tomma lägenheter i vårt hus. I kontraktet ges utrymme för att boendekostnaden ska ha en sådan nivå att medlemmarnas kollektiva arbetsinsats kompenseras med reducerade hyror.

  Denna hyresnivå sticker Poseidon i ögonen och de vill omvandla vårt kollektiv till ett vanligt hyreshus med dyra gemensamma utrymmen.

  Är vi ett obehagligt exempel på att dagens marknadsanpassade hyresnivåer kan såväl ifrågasättas som sänkas om hyresgäster väljer att ta saken i egna händer och bo i självförvaltande bostadsformer?

  Varför kan inte Göteborgs stad stödja och låta sig inspireras till fler kollektivhus i sitt bostadsbestånd? I dag satsar bostadsbolag och byggmästare på bostadsrätter med skyhöga insatser och hyror. Till nytta för vem? Endast ett fåtal av Göteborgarna har möjlighet att finansiera dessa hyror. Varför inte vara flexibla och planera in fler kollektivhus i stadsbilden och därmed råda bot på såväl bostadsbrist som sociala problem kopplade till isolering och utanförskap?

  Hjärtat i verksamheten försvinner

  Med Poseidons nya kontraktsförslag med skippad självförvaltning och marknadsanpassade hyror försvinner själva hjärtat i vår verksamhet. Poseidon får sitt renodlade bostadsbestånd och Göteborg får ytterligare ett hus av hårt yrkesarbetande ensamma människor som varken har tid för sig själva eller varandra.

  Vår verksamhet bygger på förvaltandet och administrationen av vårt hus. Tar de det ifrån oss så kommer kollektivet successivt att falla samman och epoken kollektivhuset Trädet att gå i graven.

  Owe Johansson

  Elin Sörstedt

  kollektivhusföreningen Trädet