Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Rädd för att gå förbi huset

På väg hem från skolan blev 9-årige Lukas överfallen av en stor hund. - Undrar hur det gått om jag inte hunnit fram, säger pappa Stefan Mattsson.

Lukas är precis hemkommen från en kontroll på sjukhuset när GP träffar familjen i villan i Torslanda. Sår i munnen, på kinden och rivskador över kroppen är omsedda efter onsdagens otäcka händelse.

- Jag fattar inte vad det var som hände, att jag klarade mig som jag gjorde, säger Lukas och berättar att när han var på väg till en lekkamrat hoppade en stor skällande dobermann över stängslet hos en av de boende i grannskapet.

- Första gången kunde jag resa mig och springa, men andra gången som hunden hoppade på mig kom jag inte upp.

Då kom pappa Stefan Mattsson rusande. Han hade hört Lukas förskräckta skrik och lämnat lillasyster Lovisa på vägen en bit bort.

- Jag såg att hunden stod över Lukas som försökte krypa därifrån, så jag skrek allt jag förmådde, berättar Stefan.

När Stefan kom fram var Lukas blodig i ansiktet.

- Han hade rivsår på kroppen, men det var ansiktet som var mest skadat. Han svarade på tilltal, men var chockad och pratade osammanhängande.

Då kom hunden tillbaka.

- Det var väldigt obehagligt. Jag skrek, men den stannade först när den var en meter ifrån oss.

Lukas kördes till Östra sjukhuset där han blev omplåstrad.

Händelsen utreds nu av polisen. Det kan bli aktuellt att testa hunden mentalt. Därefter görs en bedömning av om den exempelvis ska bära munkorg eller avlivas.

Hundens ägare, Olof Haggren, är djupt olycklig:

- Det är en tragedi, vår värsta mardröm, säger han. Zeddy är ingen mördarhund som gått till attack för att bita eller skada. Han såg Lukas som någon som ville leka. Om en fullvuxen dobermann velat bita så hade Lukas haft mycket värre skador.

Olof Haggren och hans sambo har två dobermann. Han bekräftar att hundarna springer på insidan av stängslet och skäller när folk passerar.

- Det ligger i deras natur, de är vakthundar.

Nu har paret sett över och höjt stängslet som ska kläs på insidan så att hundarna "inte stimuleras" av förbipasserande.

Fyraårige Zeddy är en omplaceringshund, som hamnade hos Olof Haggren efter att fyra andra familjer misslyckats med den.

- Det här är hundar med stark vilja. Men vi har tränat och jobbat med Zeddy som gjort stora framsteg, säger Olof Haggren. Det är vårt liv, vår livsstil, att träna och tävla med hundarna.

I det lilla villaområdet kolliderar nu denna livsstil med hundrädslan hos grannarna.

- Hade Lukas varit i livet om jag inte hunnit fram, under Stefan Mattsson. Jag tycker inte den här hunden ska få vara kvar här.

Frågan går till Olof Haggren – tänker ni behålla hundarna?

- Vi avvaktar polisutredningen. Men förstår du vad det är de begär, undrar Olof Haggren. Jag vill inte jämföra hundar och människor, men för oss är de här hundarna så nära barn man kan komma. Och fortfarande vet vi inte om Zeddy verkligen bet pojken.

Och vad säger Lukas?

- Jag är rädd för att gå förbi huset med den där hunden.

Bild - 1

2008: Efter att sexårige Ibrahim i Tynnered blev biten i ansiktet av en hund beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att utreda hur ett generellt koppelkrav kan se ut.

2009: En politisk majoritet vill att ett generellt koppeltvång införs i kommunen, visar en rundringning som GP gjorde. Första steget blev en skärpning i den lokala ordningsstadgan.

2010: 14 april bordlade kommunstyrelsen frågan om koppeltvång. Den kommer att tas upp igen inom kort.

Mest läst