Hårt prövade. Kommunens varsel av ett 60-tal personer inom vård och omsorg oroar Marie Ramsrud, Sundus Mezo, Shankaron Abdulkadir och Anna Johansson som jobbar på Hovhults äldreboende.
Hårt prövade. Kommunens varsel av ett 60-tal personer inom vård och omsorg oroar Marie Ramsrud, Sundus Mezo, Shankaron Abdulkadir och Anna Johansson som jobbar på Hovhults äldreboende.

60 personer kan få gå från omsorgen

Oron är stor när socialtjänsten fortsätter att spara. …Ytterligare 60 personer kan förlora sina jobb. …– Jag orkar inte ens tänka på det nya varslet, säger undersköterskan Sundus Mezo.

ANNONS
|

Uddevalla. Hon är 47 år och har jobbat inom Uddevalla kommuns äldreomsorg i 4,5 år. Först på Trubaduren och idag på Hovhults äldreboende. Och hon trivs väldigt bra.

–Det är ett fantastiskt jobb och en jättebra arbetsplats, säger Sundus Mezo.

Fast trygg känner hon sig inte. I januari i år var varslade kommunen 70 personer inom vård och omsorg om uppsägning. Den gången gick det vägen. Sundus skiner upp när hon berättar om glädjen när hon, en vecka före avskedet, fick veta att det trots allt fick stanna.

– Det var en sådan lättnad, säger hon.

Men nu är ett nytt varsel lagt. Under fredagen förhandlade kommunens socialtjänst med facken kring 2014 års budget. Förslaget innebär fortsatta åtstramningar och ett varsel av 60 personer. Hur detta kommer att slå mot personalen på Hovhults äldreboende vet ingen. Men Sundus Mezo känner stor oro.

ANNONS

–Jag orkar inte ens tänka på det nya varslet, säger hon.

Anna Johansson har varit med ända sedan äldreboendet på Hovhult slog upp sina portar 1987. Hon säger att hon fortfarande går till jobbet med ett leende. Men den senaste tidens neddragningar har varit jobbiga. Inte minst för att arbetslag slås sönder när kollegor tvingas sluta eller omplaceras.

–Man får verkligen hoppas att de som har makt att bestämma tänker sig noga för innan de låter fler människor gå, säger hon.

Även Marie Ramsrud och Shankaron Abdulkadir känner oron inför vad som kommer att hända.

–Varslen gör att personal flyttas mot sin vilja. Det är aldrig bra för arbetsklimatet, säger Marie.

I äldreboendets matsal har Inger Waara, 69, just ätit dagens lunch. Hon blir förvånad och arg när hon hör om det nya varslet.

–Det är stor skam att de vill dra ner på personalen ytterligare. Det händer allt redan idag att man kan få vänta rätt länge på hjälp just för att personalen är så hårt pressad, säger Inger.

Socialtjänstens hela budget är på drygt 1 miljard kronor. Nästa års besparingar ligger på totalt 14,5 miljoner. Pengarna ska sparas in, bland annat genom, skärpt biståndsbedömning i hemtjänsten, nedläggning av Arödsdals äldreboende i Ljungskile samt nedläggning av barn- och ungdomsboendet för funktionshindrade på Smaragdvägen.

ANNONS

Fyra av fem fackförbund förklarade sig oeniga med kommunens budgetförslag. Krister Kronlid är ordförande för Kommunals vård- och omsorgssektion. Han förklarar oenigheten så här:

–Vi kan inte acceptera mer besparingar på en verksamhet som redan är i sönderfall. I våras varslades 70 personer. Genom att dammsuga hela kommunens vård- och omsorgssektor kunde man erbjuda en stor del av dem andra tjänster. Och även om det i många fall inte handlade om heltidstjänster så var det i slutänden endast 36 som förlorade sina jobb. Men nu är den möjligheten i stort sett uttömd. När 60 personer nu varslas om uppsägning är risken stor att de just blir uppsagda. Och det kommer få allvarliga konsekvenser både får vårdtagare och personal.

Beslutades på socialnämndens sammanträde den 20 november.

Socialtjänstens hela budget är på drygt 1 miljard kronor.

Besparingarna, som nu föreslås, är på totalt 14,5 miljoner kronor.

Sex miljoner räknar man med att spara genom skärpt biståndsbedömning i hemtjänsten. Något som leder till färre hemtjänsttimmar och minskat behov av personal.

Detsamma gäller Arödsdals äldreboende. Avvecklingen ska vara avslutad i maj 2014. I och med det får socialnämnden ett ännu större personalöverskott.

Arbetsgivaren, Uddevalla kommun, har lämnat in en begäran om varsel av ett 60-tal personer inom vård och omsorg.

Ett barn- och ungdomsboende på Smaragdvägen för funktionshindrade läggs ned och i stället byggs ett boende på Skrinnargränd ut i yta och personal. Besparingen blir 3,3 miljoner kronor.

Verksamheter som får mer pengar i förslaget är bland annat trygghetsboendena.…De får hjälp till sina trygghetsvärdar och nästa år gäller det både Skogslyckans boende och det blivande trygghetsboendet i gamla Ryttaren.

Arbetskläder blir aktuellt igen. 0,5 miljoner kronor avsätts i förslaget.

Hemsjukvården får en miljon kronor mer än tidigare eftersom behovet av hemsjukvård har ökat.

Västanvindens äldreboende görs om till ett boende för funktionshindrade och behöver 1,4 miljoner kronor extra.

Fler elever går på särskolegymnasium i en annan kommun och kontot förstärks med 5,6 miljoner kronor.

Öppna förskolorna lämnas orörda i förslaget men kan komma att läggas ned under 2015-2016. Alternativet är att en förskola blir kvar.

När det gäller socialbidraget kommer socialnämnden att få ökade anslag för allt över 34 miljoner kronor.

ANNONS