Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pyramidföretag värvar i Västsverige

Köp en tv-box som inte finns ännu. Och förresten - betala 3 000 kronor extra så kan du starta ett eget säljnätverk. Det är budskapet från C3 Play, ett pyramidbolag som håller på att etablera sig i Västsverige.
C3 Play säger sig ha "en ny global kommunikationslösning". Denna lösning är en kombinerad digital-tv-box och dator. Användaren ska kunna se på tv, surfa på nätet, ringa via internet samt beställa filmer och betal-tv-program med samma apparat. En rad andra tjänster utlovas också.
Boxen säljs inte i vanliga butiker utan via en så kallad konsumentklubb. Försäljarna bjuder in vänner och bekanta till möten där de dels säljer apparater, dels värvar nya säljare och delägare.
Klubben har haft träffar i bland annat Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. I maj planeras ett konvent i Borås. Nyligen hölls också en serie möten i Kungälv - GP besökte ett av dessa i förra veckan. Det hölls i en konferenslokal i Rollsbo industriområde.
C3 Plays företrädare, en man i 50-årsåldern och en i 40-årsåldern, hade inte med sig den vara de säljer. De riktiga boxarna har inte kommit än, fick åhörarna veta. Den mjukvara och de tjänster som hör till boxen ska också komma senare.
Besökarna fick i stället, efter en del tekniska problem, se en reklam-dvd. "Ta chansen, ta del av en världssensation. Tillfället är nu. Fem världsdelar är involverade. Vill DU ha betalt när andra surfar och ser på tv?" frågade speakern.
- Vi är precis i startfasen. Vi börjar i Sverige och de nordiska länderna. Sedan ska det spridas över hela världen, sa den äldre av representanterna.
Åhörarna fick följande erbjudanden:
*Skaffa en box själv. Ett paket med all utrustning men utan några betaltjänster kostar 19 559 kronor vilket betalas under tre år.
*Betala 25 euro och få lov att sälja boxarna.
*Betala 335 euro och bli fullvärdig medlem. Då kan du bygga upp en egen säljpyramid och få provision på andras arbete. "Efter 10 nivåer kan man ha 1 000 säljare och 4 000 kunder i sin boxorganisation. Och då får du betalt när de surfar eller tar hem en film", sa den yngre av C3 Play-männen.
*Dessutom kan man köpa aktier för 2 500 kronor per aktiepost. Inom kort sker en nyemission och det betyder att de gamla aktierna kommer att fyrdubblas i värde, fick besökarna höra.

Antydde svarta inkomster
Det antyddes också att man kan strunta i att deklarera inkomsterna från C3 Play.
- Det ligger på en cypriotisk bank så det kan Skatteverket aldrig kolla. Det är upp till ditt eget samvete, sa den äldre representanten.
C3 Plays metoder strider på ett stort antal punkter mot de riktlinjer som konsumentombudsmannen vill att säljnätverk ska följa. KO anser att väsentliga uppgifter, som genomsnittlig inkomstnivå och inkomstspridning bland säljarna, ska redovisas vid värvningsmöten. KO vill också att inbjudningarna ska vara skriftliga, att fakta om företaget ska redovisas och att ingen ska avkrävas betalning för att få bli distributör.
C3 Play uppfyller inget av detta. Det ges inte heller någon information om garantier, ångerrätt eller reklamationsrätt.
Finns inte i något register
Det finns inget registrerat svenskt bolag som heter C3 Play och på dess svenska webbsidor finns ingen information om kontaktpersoner, postadress eller organisationsnummer. På en engelskspråkig webbsida anges en adress på Cypern.
I flera sammanhang nämns den 37-årige stockholmaren Johan Olsson som mannen bakom boxen. Olsson var delaktig i tv-företaget Boxers tillkomst men lämnade det för cirka fem år sedan. Nu sitter han i styrelsen för tre olika bolag som kopplas samman med C3 Play.
Olsson säger till GP att han inte är inblandad i försäljningen. Däremot är han "en av ett 30-tal" personer som arbetar med själva produkten. I höst ska tv-boxen lanseras i stor skala och då kommer den att ha utvecklats ännu mer, säger han.
- Vi har tillgång till ett antal världspatent som gör produkten unik.

Pensionärer som gjort konkurser
I bolagsstyrelserna förekommer också en 65-årig man från Halland som har fem konkurser bakom sig samt en 69-årig man från Stockholmstrakten med tre konkurser.
Enligt Johan Olsson är det dock en fjärde person, den i Boråstrakten bosatte Anders Sjölin, som står bakom säljnätverket.
När GP når Anders Sjölin på telefon säger han att fler än 1 000 personer är med i organisationen. Sedan avbryter han samtalet med hänvisning till tidsbrist. Innan han lägger på begär Sjölin att få veta vem som har tipsat GP om C3 Play. Det får han dock inte.

"Boxen är fruktansvärt dyr"
Om man bortser från säljmetoderna, hur bra är den produkt som C3 Play marknadsför? GP bad Anders Appelqvist, vd för branschorganisationen CE Konsumentelektronikbranschen, att syna den information som finns på nätet.
- Boxen är fruktansvärt dyr. Det är väldigt mycket pengar för ganska lite. Det verkar som om de känner till sin egen svaghet. Deras produkt skulle inte klara konkurrensen på butikshyllorna, så de säljer den med mun-mot-munmetoden i stället, säger Appelqvist.
C3 Play är inte registrerat hos Copyswede, ett branschorgan dit företag som importerar tv-boxar med hårddisk måste anmäla sig och betala upphovsrättsersättning.
I film- och tv-branschen, som står för de program och filmer som enligt uppgift ska kunna beställas via boxen, verkar också C3 Play vara ett okänt namn. GP har talat med informationsansvariga på Svensk Filmindustri, Kanal 5 och Viasat Broadcasting (som står bakom TV3, ZTV och ett antal betalkanaler) - ingen har hört talas om C3 Play.
Liknande bolag gick i konkurs
I höstas gick pyramidbolaget Entertainment Express, som var uppbyggt på ett liknande sätt som C3 Play, i konkurs. Enligt TV4 hade minst 3 000 personer lockats att satsa mellan 4 000 och 20 000 kronor i bolaget, som hyrde ut dvd-filmer och tv-spel på nätet.

Ingen lag mot pyramidförsäljning
För två år sedan begärde konsumentombudsmannen och Lotteriinspektionen att lagstiftningen om pyramidförsäljningen skulle skärpas. De ville att bland annat de krav som nämns i artikeln ovan skulle bli lag. Regeringen har dock inte kommit med något lagförslag.
Liknande bolag gick i konkurs
I höstas gick pyramidbolaget Entertainment Express, som var uppbyggt på ett liknande sätt som C3 Play, i konkurs. Enligt TV4 hade minst 3 000 personer lockats att satsa mellan 4 000 och 20 000 kronor i bolaget, som hyrde ut dvd-filmer och tv-spel på nätet.
Mest läst