Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pyramidbolag fall för åklagare

Pyramidbolaget C3 Play synas nu av åklagare. Besvikna medlemmar har anlitat advokat att få tillbaka sina pengar och Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning om bedrägeri.
GP rapporterade i fjol om C3 Play, som uppger sig sälja en tv-box med massor av nya funktioner. Apparaten ska erbjuda bland annat tv-mottagning, långfilm på beställning, e-post, telefoni samt möjlighet att starta en egen tv-kanal.
Det finns bara ett krux: varken apparaten eller tjänsterna har synts till i verkligheten. Leveranser har utlovats sedan 2005 men har ständigt skjutits upp.
Under tiden har många tusen människor deltagit i de värvningsmöten som C3 Play hållit runt om i Sverige. På mötena säljs inte bara boxar utan även medlemskap och aktier. Att bli medlem kostar cirka 3 000 kronor - för det får man en plats i pyramiden och provision från dem man själv lyckas värva.
Hur många som gått med är hemligt. C3 Plays ledning har uppgivit att det är minst 1 000, personer med insyn i pyramiden uppskattar antalet till betydligt fler.
Bolaget håller regelbundet så kallade konvent. Flera har ägt rum i Folkets hus i Borås. Här uppmuntras medlemmarna att tro på C3 Play och satsa mer pengar. Tillställningarna påminner, enligt personer som deltagit, om väckelsemöten.
- Det brukade vara cirka 400 personer. Mötena kunde inledas med att en person stod på scen och ropade: "Vill du bli miljonär?" De tog alltid upp att vi skulle köpa aktier, de sa: "Nu ska vi vara med på tåget". Det var hög musik och de lottade ut vinster. Det kändes väldigt amerikanskt, berättar en medlem.
En av de frälsta var Isabella Demserius i Borås.
- Jag gick med hösten 2005 efter att ha varit på ett möte. Eftersom jag är arbetssökande tyckte jag att detta verkade jättebra. Jag köpte en box, en aktiepost och tre platser i säljpyramiden. Totalt satsade jag drygt 20 000 kronor.
Varför tre platser?
- Varje plats skulle ge inkomster. Vi skulle dels få provision från dem vi värvade och dels provision när boxen användes - när folk till exempel ringde eller såg på tv med apparaten.
Tiden gick och Isabella Demserius fick ingen box. Bolaget kom med olika förklaringar och hon litade på dem.
- Jag var fortfarande såld på detta. Vi fick höra att leverantören i Tyskland hade gjort fel men att det skulle lösa sig.
Hon värvade själv åtta medlemmar i bekantskapskretsen, bland dem sin son.
- Det ångrar jag djupt i dag. Jag önskar att jag kunde vrida tillbaka tiden och göra det ogjort.
I somras ändrade Isabella Demserius uppfattning om C3 Play. Det var sedan hon dels deltagit i en bolagsstämma och sett årsredovisningen, dels läst GP:s rapportering och diskussioner som fördes på konsumentsajten Cint.
- Jag förstod att vi blivit bedragna, både jag och mina vänner, säger hon.
Flera medlemmar kom till samma slutsats. I juli skickade 26 personer i Västsverige ett brev till C3 Play där de krävde tillbaka de pengar de satsat, sammanlagt runt en kvarts miljon kronor.
Varken brevet eller andra påstötningar ledde till något större resultat. Ett par personer fick tillbaka vad de betalat för sina tv-boxar, men det var allt.
Flera personer uppger att pyramidens ledare kom med förtäckta hot.
- Jag fick höra att det fanns C3 Play-medlemmar som hade anknytning till Hells Angels och att dessa kunde tycka något om det som vi höll på med, berättar en av brevets undertecknare.
Nu har de besvikna medlemmarna anlitat advokat och med hjälp av denne anmält pyramidbolaget för bedrägeri.
- Vi vill ha tillbaka våra pengar. Och vi vill stoppa dem så att de inte lurar flera, säger Demserius.
Kammaråklagare Thomas Andersson vid ekobrottsmyndigheten i Borås håller i fallet.
- Vi har inlett en förundersökning som gäller bedrägeri och brott mot aktiebolagslagen. Vi samlar in bakgrundsinformation och kommer att hålla förhör under februari och mars. Därefter tar jag ställning till om vi ska gå vidare, säger han.
Vem som bär ansvaret för eventuella brott har åklagaren ingen uppfattning om.
- Vi vet inte vem eller vilka som är misstänkta. Initialt är det målsägarna vi ska tala med, så att vi får en uppfattning om vad som hänt.
Även på andra håll i landet vill C3 Play-medlemmar ha tillbaka sina pengar. Stig Bölja i Ronneby är en av dem. Han är arbetssökande och gick med efter att har varit på ett värvningsmöte i småländska Nybro.
- Jag satsade drygt 11 000 kronor men jag fick aldrig någon box. Som tur var sålde jag inte någonting, i så fall hade jag varit utskämd här i trakten, säger han.
C3 Play har en krånglig bolagsstruktur. Det finns ett kontor i Stockholm, ett moderbolag i Belgien och en postadress på Cypern. Enligt uppgift vid ett möte som GP besökte ifjol hamnar intäkterna i en cypriotisk bank.
Säljverksamheten sköts av en så kallad konsumentklubb som leds av boråsaren Anders Sjölin. Han vill inte prata med GP.
- Jag har inga kommentarer, säger han och lägger på luren.
Det bolag som pyramidmedlemmarna har köpt aktier i heter ABC3 Play International. Styrelseordförande är en 66-årig man från Halland som har fem konkurser bakom sig och nyligen fick ett betalningsföreläggande på 1,5 miljoner kronor. Vd är en 57-åring västsvensk med två konkurser bakom sig och 4 300 kronor i taxerad inkomst och som nyligen fick ett betalningsföreläggande på en kvarts miljon kronor.
Straffet för bedrägeri är upp till två års fängelse, om brottet är grovt upp till sex år.
isabella150
Värvar i utlandet
C3 Play har börjat värva medlemmar även i Norge och Polen. Möten har hållits i bland annat Drammen, Szczecin och Warszawa.
Den box som marknadsfördes i fjol kostade 19 559 kronor med kringutrustning. Experter betecknade den som "fruktansvärt dyr". Inga boxar levererades.
Nu säger sig bolaget ha bytt leverantör. Den box som marknadsförs i dag kostar cirka 16 000 kronor. Enligt uppgift håller den på att testköras, men ingen som GP talat med har sett apparaten i verkligheten.

Aktier för många miljoner
En aktie i C3 Play kostar 2 500 kronor. På värvningsmöten uppges att värdet kommer att fyrdubblas vid en kommande nyemission.
De flesta delägare har skaffat små poster, men handlingar som GP tagit del av visar att en privatperson har köpt aktier för drygt 17 miljoner kronor. Detta i ett bolag som år 2005, enligt årsredovisningen, saknade intäkter och hade tillgångar på drygt en miljon kronor.
Mest läst