Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Putin: "Jag lovade att vi skulle vinna"

Med tårarna rullande nedför kinderna talade Putin till tiotusentals anhängare som samlats utanför Kreml: – Jag lovade att vi skulle vinna. Vi har vunnit. Ära över Ryssland, sade han.

Putin vann presidentvalet med drygt 63 procent av rösterna enligt den officiella röstsammanräkningen.
En till tårar rörd Putin sade inför tusentals åhörare att han vunnit en "öppen och ärlig kamp".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ryssland stod emot försöken att "bryta sönder staten och tillskansa sig makt", sade Putin.
Intill honom stod den avgående presidenten Dmitrij Medvedev.

Både översvallande och fördömande ryska kommentarer hördes snabbt efter valet.
– Det här är det renaste och öppnaste valet i Rysslands historia, sade exempelvis Putins kampanjchef Stanislav Govoruchin enligt nyhetsbyrån Ria.
– Vi har inte noterat några felaktigheter. Valet i Ryssland kan sägas vara helt i linje med andra länders, sade dessutom valobservatören Natasa Radulovic från Serbien till samma byrå.
Förlorarsidan var mindre glad. Enligt kommunistledaren Ziuganov var valet "förfalskat och absolut orättvist".
– Som kandidat kan jag varken kalla dem rena eller rättvisa eller värdiga, sade Ziuganov enligt Interfax.

Utrikesminister Carl Bildt (M) ville på söndagskvällen inte ge några kommentarer till det ryska presidentvalet.
– Han vill inte ge några kommentarer förrän valobservatörerna sagt sitt, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

Kommunistledaren Gennadij Ziuganov blir tvåa i valet med 17,7 procent och mineralmagnaten Vladimir Prochorov trea med 9,2 procent visar den första undersökningen från institutet VTsIOM, enligt nyhetsbyrån Ria.
En andra vallokalsundersökning gav i sin tur Putin 59,3 procent av rösterna.

Trots kritik om valfusk från oppositionen har utgången tyckts given en längre tid.

Frågan är inte om – utan hur och med hur mycket.

Från Vladivostok vid Stilla havet till den baltiska exklaven Kaliningrad gick världens största land på söndagen till valurnorna i ett 21 timmar långt maratonval som sträckte sig över nio tidszoner. Allt tydde på att Rysslands starke man, premiärminister Vladimir Putin, skulle avgå med segern och därmed återvända till presidentposten.

– Naturligtvis vinner Putin, sade Vladimir Tabak, som drivit flera Putinvänliga kampanjer, till TT.

– Han har stöd av majoriteten redan innan valet och resultaten har knappast förändrats.

Kämpar för legitimitet

När Putin själv lade sin röst sade han sig hoppas på ett högt valdeltagande, av stigande vikt för en politiker som plötsligt sett sin legitimitet ifrågasatt av en stärkt opposition.

Enligt tidiga officiella siffror fick han som han ville. Nästan hälften av ryssarna ska ha lagt sin röst klockan tre på eftermiddagen Moskvatid, en högre siffra än i det omtvistade parlamentsvalet den 4 december som utlöst en oppositionell folkrörelse för rättvisare val.

Fuskanklagelser

Men redan tidigt på dagen började anklagelser om misstänkt valfusk strömma in. På flera vallokaler i Moskva vittnade observatörer för TT:s utsände om misstänkta oegentligheter.

Vid en vallokal nära välbärgade Kutozovskij var röstningen i full gång när valobservatören Tamara Eidelman klev fram till en pälsklädd äldre dam. En intensiv ordväxling utbröt när valförrättaren förklarade att den äldre damen ville rösta för sin sjuka mor, enligt Eidelman utan giltiga papper.

– Nej, hon kan inte rösta åt sin mor här, sade Eidelman innan ytterligare valförrättare klev in i debatten.

Efter en hård debatt sade Eidelman att lokalen registrerat 60 personer som inte fick rösta vid den lokalen men att de vägrat ta emot hennes klagomål. Andra observatörer på plats antydde att det kunde röra sig om "valkaruseller", beskrivet som ett system där väljare bussas runt för att rösta på flera olika ställen. Via telefon uppgav observatörer för TT att liknande fusk rapporterats i området Strogina, men i betydligt större skala.

Vem annars?

Men även om fuskanklagelserna skulle vara sanna är frågan om Putin behöver manipulera resultatet. Oppositionen har skakat Putin men består än så länge främst av medelklassen i Moskva och S:t Petersburg och ett alltför starkt resultat där kan ses som en provokation. Den stärkta ekonomin, en framgång Putin gärna lyften fram i valkampanjen, har ironiskt nog slagit tillbaka mot Kreml med en medelklass som nu kräver större frihet men än så länge kan oppositionen inte erbjuda någon stark motkandidat, säger butiksinnehavaren Dmitrij Vasilevitj.

– Jag vill inte rösta på Putin men vem ska jag rösta på då? Det finns ingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.