Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Puta Madre.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Puta Madre

  Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

  budget

  Puta Madre

  Magasinsgatan 3

  ****

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Magasinsgatan 3

  profil: på mexikanst vis

  Överväldigande är ett ord alldeles för litet för Puta Madre, krogen som satsar på mexikansk mat så långt från svenska fredagsmystacos man kan komma.

  miljö: cowboyvänligt

  Få krogar drar sitt koncept så hela vägen som Puta Madre. Att kliva över tröskeln är som att förflyttas i både tid och rum. Till en snofsigare bordell i en västernrulle anno sent 1800-tal eller en osedvanligt framgångsrik lönnkrog under förbudstiden i Amerikatt. Röd heltäckningsmatta, röd böljande sammet i taket och prylar och pryttlar och bilder på väggar och hyllor och i guldram. När som helst kan John Wayne kliva in, känns det som. Eller Lucky Luke. Det gör de nu inte, men väldigt många andra har hittat hit denna torsdagskväll och väntan på mat kan bli uppemot 40 minuter.

  mat: mexikanskt

  Matmenyn står i tavelram på bordet medan dryckmenyn kommer i form av en dagstidning. Vid bordet bredvid mumsas krispiga tortillas med guacamole men vi passerar såväl lockande små- som förrätter och går direkt in på varmrätterna. Bland grillad redsnapper, chililångkokt lammlägg och molo negro-glaserade kamben råkar vi tyvärr beställa två olika enchiladas-rätter; roja y verde de bistec respektive mineras. Synd på variationen men det glömmer vi snabbt när maten landar på bordet, betydligt snabbare än befarat.

  På båda tallrikarna vilar två rejäla hemmagjorda majstortillas, den ena uppsättningen fyllda med chilimarinerat, grillat innanlår med två sorters salsa, grön och röd. Den andra fyllda med potatis, morot och vitkål stekt i chili och Guajilloolja och vilar på färsk spenat och täckt av krämig Poblanosalsa. På toppen av båda rätterna queso añejo och färsk koriander, vid sidan av en liten skål ris och en med svarta bönor. Innanlåret är så mört att det nästan faller sönder av sig själv i munnen och rotfrukterna är perfekt tillagade. Salsorna är lena och smakrika, men kunde haft lite mer sting, och de svarta bönorna är pricken över i.

  I dryckesbladet finns fullt av spännande drinkar, 105 sorter tequila samt ett hyfsat öl- och vinutbud.

  Till dessert finns en smärre armada av fantasifulla tårtor uppställda i montrar.

  pris: humana

  Priserna är överlag humana och portionerna väl tilltagna. Förrätterna kostar mellan 82 kronor (Sopa de Elote) och 119 (Ceviche de Hipogloso) medan varmrätterna landar mellan 178 (Enchiladas Mineras) och 248 (Pescado Zarandeado).

  Öl och vin kostar från 46 kronor (Spendrups mellanöl) respektive 65 kronor glaset (exempelvis Cono sur Carménère).

  service: toppen

  Bemötandet är välkomnande, vägledande, snabbt och glatt. För rörelsehindrade finns hinder i form av diverse små trappsteg en bit in medan det är plant närmast dörren. Den senare är dock stor och tung.

  det lilla extra: Allt

  Allt, från det skamlösa överdådet till vattnet som hälls upp så snart vi satt oss.