Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pumpa pimpar hösten

Det är pumpatider. Höstens stiligaste symbol och en baddare i köksträdgården. Vi ställer till med fest på pumpa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Pumpa är underskattat. Den duger till så mycket mer än att karva ut skeva tandlösa leenden ur för att skrämma barn på halloween. Pumpa är faktiskt gott och passar i en mängd maträtter. Särskilt om man behandlar den rätt och ger den lite tufft sällskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I skrivande stund befinner jag mig i Los Angeles på jobbresa. Under en morgonpromenad passerade jag en hel fotbollsplan som var täckt med halm och tält, omgjord till nöjesfält. Det kallas "pumpkin patch", och är alltså inget annat än ett ställe dit man åker för att titta på och köpa pumpor. Folk betalade gladeligen fyra dollar i inträde för att glo på dessa glorifierade gurkväxter i allehanda storlekar.

Piggar upp

Själv betalar jag hellre för att slänga ned dem i maten. Pumpor kan ha en lite fadd smak som kan uppfattas som jolmig, men rostar man dem i ugnen före tillagning blir det en helt annan grej. Och piggar man sedan upp det hela med smaker som chili, ingefära, spiskummin, aromatiska örter och gärna något rökt, får pumpan exakt det lyft den behöver. Någon form av syra som citron, lime eller vitt vin piggar upp. Salta ostar som feta, pecorino, chèvre och parmesan är också perfekta pumpapolare. Smaka dig fram!

Glöm inte att komplettera med de supersmarriga pumpakärnorna. Suveräna att rosta med lite salt och käka som snacks eller att strö på maten. Pumpakärneolja är också en smakupplevelse utöver det vanliga. Dyrt men fabulöst gott!

Nötig smak

Pumpor kan som bekant se ut hur som helst. Från bamseklot på hundra kilo till de allra minsta prydnadspumporna som man hittar i blomsterbutiker. Färgen kan skifta från knallorange till buteljgrön eller blekbeige.

När det gäller matlagning rekommenderar jag muskatpumpa eller den jordnötsformade butternutquashen eller butternutpumpan som den också kallas. Den senare brukar vara lättare att få tag i, är enkel att använda och har en angenämt fyllig, söt och nötig smak. Hokkaidopumpa är en annan god sort.

Pumpan har odlats och använts i mat i flera tusen år över hela världen. Det är dags att vi upptäcker den på allvar även hemma i Sverige.

Ge pumpan en chans. Härligare sätt att hylla hösten är svårt att hitta.

Här är tre goda recept:

Kryddig pumpapaj med pekannötter

Salvia- och pumparisotto

Krämig pumpasoppa med chipotle och bacon

FAKTA: Att dricka till

Baron de Ley Reserva (2525), 105 kronor eller Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (2051), 99 kronor.

Alkoholfritt: Natureo Free Muscat (1912), 28 kronor.