Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pulled pork - testa långsamt fläskkött

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Alla pratar om pulled pork. Men vad är det egentligen – och hur gör man?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Testa trenden med långsamlagat fläskkött.

Jag var på ett seminarium i Chicago om mattrender. Där diskuterades bland annat hur man definierar en trend. Vissa hävdar att det räcker med att hitta tre personer som gillar något för att det ska platsa.

Och kalla det vad du vill – men ingen som har det minsta intresse för mat lär väl ha undgått att höra talas om pulled pork vid det här laget.

I min insnöade värld har det för länge sedan passerat trendigt, nu snackar vi snarare folkligt på bred front.

När jag gick fram till köttdisken i den lilla affären på landet och frågade efter en större bit fläskkarré än de som fanns färdigstyckade möttes jag genast av frågan: "Ska du göra pulled pork, eller?"

Och sedan blev vi stående och gaggade hit och dit om den bästa metoden och om den färdigköpta ens var värd att testa (svar: nej). Och då befann jag mig ändå i en liten by i nordvästra Skåne, ingen ängslig innekrog i huvudstaden.

Trender må vara fåniga och kortvariga, men vissa av dem behövs. Hade pulled pork aldrig blivit hippt skulle många ha missat detta suveränt smakrika, saftiga kött. Och det vore helt enkelt förbaskat synd.

I amerikanska Södern är det en historisk tradition att gräva ned en bit grisbog med ben och allt, ibland en hel gris, och låta den rökas i flera dygn i en grillgrop. Här hemma blir fläskkarré det mest tillgängliga alternativet, men vilket framdelskött av gris som helst går bra, så länge det innehåller en hel del fett. Och pallar du inte att passa grillen i en halv evighet är ugnen ett mer praktiskt alternativ.

Vem som helst kan laga pulled pork. Det är hur enkelt som helst. Det enda kruxet är att det tar tid. Lång tid. Men å andra sidan sköter matlagningen sig själv.

Jag brukar hysta in köttet i ugnen när jag går och lägger mig, då är det klart nästa morgon, får vila under dagen och är färdigt att servera på kvällen. Har du inte den tiden stavas lösningen tryckkokare. Jag har satt ihop en fuskvariant för stressade själar som vill haka på trendtåget. Fyll en brödbit med saftigt kryddigt kött och några sköna tillbehör och känn dig som en hipster, om så bara för en dag.

Hade pulled pork aldrig blivit hippt skulle många ha missat detta suveränt smakrika, saftiga kött. Och det vore helt enkelt förbaskat synd.

Att dricka till

Napa Smith West Coast IPA (1681), 22,90 kronor.

Alkoholfritt: Nanny State (1947), 12,90 kronor.