Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

döda 22 åringen
Alexandra Mezher mördades på sin arbetsplats.

Psykiatrisk utredning klar av misstänkt mördare

Mannen som sitter häktad misstänkt för mordet på 22-åriga Alexandra Mezher misstänks lida av en allvarlig psykisk störning är Rättsmedicinalverkets initiala bedömning, rapporterar GT.

På uppdrag av Göteborgs tingsrätt har Rättsmedicinalverket genomfört en rättspsykiatrisk undersökning av den unge man som sitter häktad misstänkt för att ha knivmördat Alexandra Mezher på ett HVB-hem i Mölndal i januari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bedömningen från myndigheten är att mannen kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning - både vid tidpunkten för dådet och vid undersökningstillfället, skriver GT.

Därför föreslår Rättsmedicinalverket att mannen ska genomgå ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om han ska dömas till fängelse eller få rättpsykiatrisk vård vid en fällande dom.

Undersökningen som den misstänkte mördaren genomgått, kallas ofta för § 7-utredning eller "liten rättspsykiatrisk undersökning". Syftet med denna undersökning är att utreda om gärningsmannen möjligen kan lida av en allvarlig psykisk störning. Man undersöker då om den allvarliga psykiska störningen förekommit vid tiden för brottet och/eller vid undersökningstillfället.

Utlåtandet från denna undersökning är en preliminär bedömning, och fungerar som underlag för en rättspsykiatrisk undersökning - också kallad RPU eller "stor rättspsykiatrisk undersökning".

Rättsmedicinalverkets utlåtande är ett sakkunnigutlåtande och är ofta följt av ett förslag gällande påföljd, antingen rättspsykiatrisk vård eller fängelse. Om inget förslag lämnas i utlåtandet döms den utredde personen oftast till fängelse.

Mest läst