Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Protesterna tog skruv

  100 personer demonstrerade på tisdagskvällen mot förslaget att dra in 21 tjänster på skolorna i Majorna-Linné och flytta 500-600 elever. Politikerna beslöt att skjuta till fyra miljoner och jobben var räddade.

  - Inför valet lovade politikerna mindre grupper och klasser i förskola och skola, säger Ann Nolin, förälder till barn i Oscar Fredriksskolan och aktiv i Barnverket Göteborgsföräldrar. Nu gör man tvärtom, nu drar man in på lärare, kuratorer och skolsköterskor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi anser att förslaget strider mot den nya skollagen och vi anser att stadsdelsförvaltningen saknar det barnperspektiv som skall genomsyra den här typen av förändringar.

  Barn och föräldrar samlades på Järntorget och efter tal och repetition av slagord marscherade man iväg mot stadsdelsnämndens möteslokal vid Tredje Långgatan.

  Politikerna i stadsdelsnämnden lyssnade till argumenten och beslöt att satsa ytterligare fyra miljoner kronor av det egna kapitalet för att rädda de 21 jobben.

  - Vi tycker att barn och föräldrar har helt rätt och vi sade nej till tjänstemannaförslaget, säger Marie Louise Hänel Sandström (M), förste vice ordförande i SDN Majorna-Linné.

  Enligt Daniel Deak, förste vice ordförande i ungdomsfullmäktige i Göteborg, förbereder politiker och tjänstemän i Majorna-Linné också en flyttning av 500-600 elever mellan olika skolor i stadsdelen.

  - Många får längre och farligare skolväg, säger han. Politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige måste ta sitt ansvar och inte låta politikerna i Majorna-Linné köra förskola och skola i botten. Ett beslut om flyttning av eleverna skall tas vid sammanträdet i juni.

  SDN Majorna-Linné beslöt i går också att ansöka hos kommunstyrelsen att få använda ytterligare tio miljoner kronor av det egna kapitalet för att mildra kommande förändringar i äldreomsorgen.

  - Med tio miljoner kronor kan genomföra omställningen i lugnare takt, säger Nicklas Sjöström (S), nämndens ordförande. Den drabbar inte de äldre lika hårt som annars blivit fallet.

  - Men vi är på väg mot ett underskott på 27 miljoner kronor och måste minska utgifterna.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.