Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protesterna sprider sig i Libyen

Protesterna i Libyen sprider sig närmare huvudstaden Tripoli. På söndagen drabbade säkerhetsstyrkor samman med regimkritiska demonstranter på gatorna i staden Misrata, 20 mil från Tripoli, sade ett vittne på telefon till AFP.

Säkerhetsstyrkorna, uppbackade av "afrikanska legosoldater", uppgavs ha "skjutit urskillningslöst" in i folkmassorna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dussintals demonstranter dödades av Gaddafis säkerhetspolis i Benghazi i Libyen på lördagen. Ett vittne uppgav för tv-kanalen al-Jazira att minst 200 människor dödats och att tusentals skadats.

Läkare uppger att de behandlat mängder av skadade med allvarliga skottsår från höghastighetsvapen i huvud och bröst.

– Vi har vädjat till alla läkare att komma till sjukhusen och till alla att ge blod. Jag aldrig sett något liknande, sade en sjukhuschef.

Efter att minst 20 personer dödats av Gaddafis säkerhetsstyrkor i lördags har nu totalt minst 104 personer mist livet under de blodiga protesterna i Libyen, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) som talat med vittnen och sjukhuskällor.

Men de exakta siffrorna är svåra att fastställa.

– Det är inte en komplett bild eftersom det är extremt svårt att kommunicera med Libyen, sade HRW:s Londonchef Tom Porteous till nyhetsbyrån AFP.

Polisstyrkorna samlade på bas

I Benghazi uppgav ett vittne att säkerhetsstyrkorna hade dragit sig tillbaka till vad han kallade en kommandobas och att krypskyttar därifrån sköt på demonstranterna.

– Nu är den militära närvaron i Benghazi koncentrerad till kommandobasen. Resten av stan är befriad. sade han.

Säkerhetspolisen uppgav samtidigt att den har kontroll över 80 procent av staden.

Tiotals utlänningar gripna

Natten till söndagen greps tiotals utlänningar i flera libyska städer, anklagade för att underblåsa demonstrationerna mot regimen.

Enligt den statliga libyska nyhetsbyrån Jana tillhör utlänningarna ett nätverk och är "tränade att skada stabiliteten i Libyen, invånarnas säkerhet och den nationella enheten". "Nätverket" ska ha bestått av tunisier, egyptier, sudaneser, palestinier, syrier och turkar.

De gripna har "åtalats för att ha drivit fram plundring och sabotage, som att bränna sjukhus, banker, domstolar, fängelser, polisstationer och militärpolisens kanslier liksom allmänna byggnader och privat egendom, enligt tidigare uppgjorda planer". De ska också ha försökt ta vapen från polisstationer och från militärpolisen.

Trots de gripnas nationaliteter säger nyhetsbyrån att "källor nära utredningen inte utesluter att Israel ligger bakom nätverket".

"Stoppa massakern!"

Runt 50 muslimska ledare ber säkerhetsstyrkorna att sluta upp med dödandet, i en "brådskande vädjan" som skickats till nyhetsbyrån Reuters.

"Döda inte era bröder och systrar. Stoppa massakern nu!", skriver de.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.