Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Föräldrar och elever demonstrerade inför kommunfullmäktiges möte i går. En lista med cirka 5 300 namnunderskrifter överlämnades till politikerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protester mot skolpolitiken

När budgeten klubbas ska Kungsbacka ha högre elevpeng. Kravet framfördes med besked av elever och föräldrar som demonstrerade utanför stadshuset.

Ett hundratal personer hade samlats på tisdagskvällen för att överlämna mer än 5 300 namnunderskrifter till politikerna i fullmäktige. En av dem var Laura H Schelin från Kapareskolan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Min skola kommer att drabbas hårt av besparingar och jag hoppas att protesterna hjälper, sa hon.

Även föräldraföreningarnas företrädare är övertygade om att kampen för mer resurser till skolan kommer att ge resultat.

– Det här är en viljeyttring från hela kommunen och de kan inte bara nonchalera oss, säger Marie Adolfsson, ordförande i Onsala föräldraförening.

Skoluppropet startade i höstas när det blev klart att skolpengen skulle sänkas med 1 000 kronor per elev i år. Sedan dess har 25 föräldraföreningar mobiliserat sig för att få kommunfullmäktige att höja elevpengen 2012.

Två olika bilder av skolan i Kungsbacka står mot varandra i debatten. Föräldrar och elever vittnar om stora grupper, lärarlösa lektioner och mobbning. Men skolpolitikerna påpekar att Kungsbacka hamnar högt på olika rankningslistor. Ett argument som knappast biter på föräldrarna.

– Vi kan ha ett bra medelbetyg, men får du äta lunch i en korridor är det inte okej. Har man inte vikarier är det inte okej, säger Magdalena Sundqvist.

Hon och Marie Adolfsson drog applåder när de lämnade över den tjocka pärmen med namnunderskrifter till fullmäktiges ordförande Hans Forsberg (M). Även kommunalrådet Per Ödman (M) och Anders Ekström, ordförande i för- och grundskolenämnden (M) kom ut på trappan för att ta emot protestlistorna.

Men något löfte om mer pengar blev det inte.

– Vi jobbar med frågan, men vi vet inte hur budgeten kommer att se ut ännu, sa Per Ödman.