Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sonja Karlsson och Magdalena Sundqvist är kritiska till den minskade elevpengen, barngruppernas storlek och personalneddragningar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protester mot skolbesparingar

Det kokade i stadshuset när föräldrar mötte politiker i nämnden för förskola- och grundskola. Men ingen moderat representant fanns på plats för att svara för neddragningarna.

Nämndens öppna möte i går kväll lockade ett 30-tal föräldrar från olika håll i Kungsbacka kommun. Särskilt många kom som hade anknytning till Älvsåkersskolan i Anneberg. Där ska 3,5 lärartjänster bort innan årsskiftet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Varför satsar inte Kungsbacka kommun på skolan, inledde Magdalena Sundqvist, ordförande i föräldraföreningen Anneberg-Älvsåker.

- Det är inte så enkelt. Jag tycker att vi stort satsar mycket på skolan, vi satsar 1,4 miljarder kronor nästa år, sa nämndens ordförande Larry Söder (KD).

Den minskade elevpengen stod i fokus under större delen av mötet.

Nämnden hade äskat 31 miljoner kronor extra inför nästa år men fick 15 av kommunstyrelsen. Vilket bland annat kommer att innebära en minskad elevpeng – i Kungsbacka där elevpengen redan ligger 6 000 kronor under riksgenomsnittet. För många rimmar det illa med de löften som gavs innan valet.

- Alla pratade om mindre barngrupper. Och moderaterna beskrev hur stolta de var över att ha byggt bort kön till barnomsorgen och Kungsbacka som bästa skolkommun 2009. Det är tråkigt att ingen moderat politiker är här. Det här känns som ett hån, sa Magdalena Sundqvist.

Nämndens förste vice ordförande, Lisa Andersson (M), var på resande fot i går och kunde inte närvara. I stället fick Larry Söder klä många skott för kritiken. Bland annat genom frågor varför han kan rösta för en budget som han inte är helt nöjd med.

- Jag anser att jag kommit så långt jag kunnat i min argumentation kring detta. Jag gick in i förhandlingarna med två mandat mindre och de andra med fyra mandat mer. Och vi är en allians.

Inte bara Älvsåkersskolans representanter hördes på mötet.

- På Toråsskolan sitter barnen och äter med brickor i knäna för att det inte finns plats och pedagogerna är slutkörda, sa föräldern Anna Cederdahl.

Någon annan frågade hur besparingarna kan stoppas.

- Först den 7 december tar vi budgeten i fullmäktige. Innan det kan mycket hända. Men det är ni föräldrar som måste ligga på, sa nämndens andre vice ordförande Maj-Britt Rane Andersson (S).