Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Margareta Nilsson till höger med dottern Vanja Larberg.

Protester mot kärnkraft

Hon bär samma kampanjknapp som för snart 31 år sedan – och har aldrig tvivlat. För Margareta Nilsson är kärnkraft inget alternativ.

En ansökan om slutförvar av svenskt radioaktivt avfall och krisen kring det läckande kärnkraftverket Fukushima. Det är för mycket för Margareta Nilsson. Hon måste protestera vänligt, men bestämt.

Det gjorde hon i går. Hon deltog i en manifestation i Göteborg. Det var självklart för henne. Om än med viss förvirring om platsen.

– Jag läste i tidningen att de uppmanade till demonstrationer över hela landet. Då ringde jag till min dotter som gick ut på nätet och ingen visste något utom att vi skulle gå ut klockan 18, säger Margareta Nilsson.

Men var någonstans? Hon står bland drygt tio demonstranter som nåtts av samma uppmaning och slutit upp med banderoller och anslag på ett kallt Gustaf Adolfs torg.

En av dem, i keps, tar upp mobilen och ringer till någon på Järntorget. Han får veta att de är inte är så många fler där. Men om alla är på samma ställe blir det ju dubbelt så många.

Knappt en halvtimma senare står de där tillsammans i en klunga på Järntorget. På samma sätt som människor står runt om på andra platser i landet och även utomlands denna kväll och med samma budskap:

Kärnkraft är farlig för miljö och människor och måste stoppas.

Margareta Nilsson, som vid folkomröstningen 1980 röstade nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften och en avveckling av de reaktorer som var i drift, har inte ändrat sin uppfattning. Tvärtom.

– Det har drivits till sin spets genom det som händer i Japan. Det är fruktansvärt.

Hon tycker politiker och experter har tagit för lätt på riskerna.

– Verkligen. Vi behöver inte ha så mycket el om vi drar ner på förbrukningen. Jag tror att var och en bara ser till sig själv och tänker att någon annan kan spara.

Att inte fler höjer rösten mot kärnkraften gör henne besviken.

– Folk har somnat under åren, jag tror det.

Vaknar de nu då?

– Jag vet inte, jag tror inte det, tyvärr. Jag läste i GP om en frisör som bodde utanför Ringhals och inte var bekymrad för när det blåser avfall blåser det till Göteborg. Om man tänker så spelar det ju ingen roll vad som sker i Japan. Jag skulle vilja väcka upp Tage Danielsson...

Mest läst