Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Militärpolis omringar demonstranter på Tahrirtorget den 14 februari 2011. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Protester i Egypten trots varningar

  På femårsdagen av protesterna som störtade Egyptens president Mubarak är säkerhetspådraget stort i Kairo. Trots intensiv polisnärvaro och varning från regimen är människor ute på gatorna för att protestera.

  Poliser är utplacerade på Kairos gator, inte minst kring Tahrirtorget som var centrum för upproret 2011. Regimen har varnat att demonstrationer inte kommer att tolereras, rapporterar AFP. Muslimska brödraskapet är den enda grupp som kallat till protester på femårsdagen av upproret, men deras förmåga att mobilisera anhängare har minskat.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Egyptier har fått se på medan deras land återgår till en polisstat, säger Said Boumedouha vid Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, till nyhetsbyrån.

  Inför femårsjubileet har egyptiska myndigheter gått hårt åt opposition och dissidenter, med bland annat räder i människors hem i Kairo och nyinstallerad övervakningsutrustning kring Tahrirtorget, rapporterar The Guardian. Det har också skett tillslag mot kaféer där aktivister brukat träffas, kulturcenter och ett förlag i närheten av Tahrirtorget, enligt AFP.

  Värre än Mubarak

  Hossam Baghat, journalist och grundare av egyptiska människorättsorganisationen EIPR säger till The Guardian att situationen är värre än någonsin:

  -Förtrycket är betydligt större än under Mubaraks regim och människor från tidigare generationer säger att det till och med är värre än under de värsta perioderna på 1950- och 60-talen (under Abdel Nassers styre), säger han och exemplifierar med begränsningar för medier, ökat antal politiska fångar, ofrivilliga försvinnanden och uppgifter om utomrättsliga avrättningar.

  Sent på söndagen demonstrerade människor i Alexandria, Nasr City och i Kairo mot den militärledda regimen, rapporterar al-Jazira. President Abd al-Fattah al-Sisi höll ett tal i tv under söndagen där han sade att regeringen följer i fotspåren av revolutionen 2011.

  "Vredens dag"

  Landets yttrandefrihet har, samtidigt med femårsjubileet, åter begränsats. Den 25 januari 2011 utropades "vredens dag" i Egypten, inspirerad av de protester som tidigare hade fått regimen i Tunisien på fall. Demokratiaktivister utlyste landsomfattande demonstrationer som snabbt spred sig.

  Demonstranterna bröt sig igenom barrikader och tågade fram längs gatorna i Kairo med slagord som "Ned med Mubarak!" och "Tunisien är lösningen!", trots att de möttes av ett massivt uppbåd på uppemot 30 000 poliser.

  I två veckor ockuperades den stora rondellen i hjärtat av Kairo av hundratusentals demonstranter, som trots brutala attacker vägrade ge sig av innan Mubarak avgick. När det beskedet kom, kvällen den 11 februari 2011, visste jublet på Tahrir inga gränser. Men oroligheterna hade skördat över 800 människors liv.

  Hoppet om demokrati och förändring blev kortvarigt, och 2013 avsattes den nya presidenten Muhammad Mursi av militären. Efter kuppen mot Mursi dödades över 800 anhängare på en enda dag - en av de värsta massakrerna på demonstranter i modern tid. Arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi valdes till president i juni 2014.