Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Protester efter nej till minareter

Med över 57 procent av rösterna i söndagens folkomröstning sa invånarna i Schweiz nej till fler byggen av minareter i landet. Snart kom protester mot resultatet.

Med över 57 procent av rösterna i dagens folkomröstning sade invånarna i Schweiz nej till fler byggen av minareter i landet. Utslaget är besvärande för både regering och parlament som avvisat förslaget om byggstopp för muslimska bönetorn.

Nyhetsbyrån ATS rapporterade på kvällen att det pågick demonstrationer mot folkomröstningsresultatet i städerna Bern och Zürich.

På Helvetiaplatz i centrala Zürich reste demonstranter ett dussintal miniminareter av återvinningsmaterial.

I Bern, landets federala huvudstad, hölls en skenbegravning under parollen "Det här är inte mitt Schweiz". Demonstranterna, flertalet unga, bar ljus och minareter i papp.

Beskedet om utgången lämnades av landets nyhetsbyrå ATS. En sammanräkning av rösterna i alla 26 kantoner tydde på att 57,5 procent av schweizarna hade sagt ja till ett förbud mot byggen av fler minareter. Fyra minareter har byggts i Schweiz och en femte planeras.

Trots sitt motstånd mot förslaget sade Schweiz regering att den ämnar respektera röstresultatet och att inga fler minaretbyggen kommer att tillåtas.

Bara fyra av kantonerna sade nej till förslaget, som hade lagts fram av landets största parti, det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP). Partiet tvingade fram folkomröstningen genom att samla in 100 000 namnunderskrifter.

SVP har hävdat att minareter symboliserar en islamisering av samhället, och i sin kampanj har partiet använt affischer med en burkaklädd kvinna framför en schweizisk flagga, prydd med minareter som liknar kryssningsrobotar. Affischen väckte protester och sades både kränka Schweiz muslimer och piska upp hat.

Mest läst