Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
654806.jpg
Mattias Rexmo.

Projektledaren själv registrerad deltagare

Projektledaren Mattias Rexmo, 44, är själv inskriven som deltagare i Upp-projektet – inte mindre än två gånger. Därmed är han också del av Upp:s uppblåsta deltagarrapportering.

– Det är inte klokt, säger Elisabeth Krantz, regionchef för Europeiska socialfonden i Västsverige, ESF.

ESF-rådet står för en tredjedel av Upp-projektets totala budget på 63 miljoner kronor och inledde igår en egen granskning för att utreda de oegentligheter i ekonomin och deltagarredovisningar som GP skrivit om de senaste dagarna.

– Upp har i sin ansökan angett att de är ett ungdomsprojekt och då är målgruppen ungdomar, ingenting annat, säger Elisabeth Krantz.

Projektledningen menar å sin sida att de inte känt till felaktigheternas omfattning och att de därför inte haft anledning att kontrollera deltagarlistorna närmare.

Men som GP kunde berätta i söndags har flera anställda krävt en granskning av vilka som tas upp av projektet som deltagare. Men granskningen har uteblivit.

Nu visar det sig att projektledaren själv, Mattias Rexmo, finns upptagen som deltagare i ungdomsprojektets interna system.

Och det två gånger.

Vid ett första tillfälle har han registrerat sig med stadshusets e-postadress, den andra gången med projektets egen e-postadress. Som registrerad deltagare i det interna systemet finns han med bland hundratals andra falska deltagare i statistiken som rapporteras till kommunstyrelsen och ESF-rådet.

– Det finns ingen mening med det, det är bara fel. Det kan ha skett när vi hade problem med datorerna och jag inte kom in i systemet, då skapar man sig lätt ett nytt abonnemang. Det är inget medvetet fusk eller för att förbättra statistiken, säger han.

Från ESF-rådets sida betonas vikten av att projekten vet vilka deltagare som de rapporterar in.

– Det är ju naturligtvis så att de måste kontrollera sina deltagare, de ska ju kunna uppge vilka de har när vi kräver det. Det är klart att man som projektledare måste veta vilka man har i projektet. Så är det för alla våra projekt. Det är hans uppgift.

Mats Pilhem (V), arbetsmarknadspolitiskt ansvarigt kommunalråd:

– Det är anmärkningsvärt om projektledaren själv har registrerat sig och inte funderat på att det här går in i statistiken.

Mest läst