Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Profilen om kollapsen: Kallades för landsförrädare

Jörgen Brinks kollaps kostade Sverige ett VM-guld. Nu pratar han ut om hatet han fick uppleva. – Det var en hemsk upplevelse. Den önskar jag inte min värsta fiende, säger han till Skipodd 157.

Tillsammans med Anders Södergren, Mathias Fredriksson och Per Elofsson var Brink favoriter i herrstafetten i Val di Fiemme 2003. Det var svensk ledning med ungefär 20 sekunder med endast två kilometer till mål. De allra flesta räknade hem ett svenskt VM-guld – då gick Brink in i väggen och blev tillslut trea.

– Det var riktigt jobbigt. Först att köra stafetten och sen möta hela pressen. Det var inte bara från Sverige. Det blev en stor grej, alla var intresserade. Och man var ganska omtumlad själv. Jag kommer inte ihåg vad jag sa. Det var som en dimma. Det var en mardröm, säger Brink i podden.

– Det var en hemsk upplevelse. Den önskar jag inte min värsta fiende.

Den i dag 41-årige Brink vet än i dag inte varför han gick in i den berömda väggen.

– Sen kom sista backen. Då fanns det absolut ingenting kvar i kroppen. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det gick inte att röra sig. Det gick inte att kontrollera. Det var tur att jag gick i mål med en tredjeplats.

Brink berättar även om stödet han fick efter missen men även om allt hat som han fick utstå.

– Folk skrev att jag var en landsförrädare. Frågade hur jag kunde åka in i väggen. Kallade mig patetisk, påstod att jag berövade Sverige på ett guld. Men övervägande var positiva.

Mest läst