Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Proffsen håller sig ajour

  HANDBOLL: RIK:s trängda ekonomi och bråket med Martin Frändesjö har inte undgått klubbens alla utlandsproffs. - Det här hade jag aldrig trott, säger Ljubomir Vranjes.
  Stefan Lövgren, Peter Gentzel, Ljubomir Vranjes, Mathias Franzén, Martin Boquist och Henrik Lundström är spelare som lämnat Redbergslid för proffslivet i Europa. Ingen av dem är oberörd av vad som håller på att hända i Sveriges mest framgångsrika handbollslag genom tiderna. Den hårt ansträngda ekonomin, Magnus Lindén och Magnus Jernemyr som såldes för några veckor sedan, Reine Pedersen som fått lämna sitt uppdrag som sportchef, samt Martin Frändesjös kontraktsbråk.
  I somras fick Anders Franzén lämna klubben, när RIK inte ville förlänga hans kontrakt. Tvillingbrodern Mathias är inte imponerad över hur hans tidigare arbetsgivare har hanterat den ekonomiska situationen.
  - Anders blev utfryst på samma sätt som Frändesjö blir nu. RIK var inte en förening jag trodde skulle bete sig så här. Tidigare kände jag ett stort behov av att få komma tillbaka och avsluta karriären i klubben, men när jag ser hur min bror och andra har blivit behandlade, är jag inte så sugen längre, säger Mathias Franzén.
  Målvakten Peter Gentzel är den som är minst förvånad över det inträffade.
  - Det är alltid tråkigt när det blir så här, men vi har haft samma problem i Nordhorn och sänkte våra löner med 20 procent för ett par år sedan. Antingen godtar man det eller så letar man efter en ny förening. Jag tror att klubbkänsla är ett förlegat uttryck. Idrott i dag handlar om arbetsgivare och anställda och det är precis så man bli behandlad, säger han.
  Inte heller Gentzel får vi se i RIK i framtiden.
  - Det sa jag redan efter EM på hemmaplan 2002. Jag kommer aldrig spela klubbhandboll på elitnivå i Sverige igen.
  Hans klubbkamrat Ljubomir Vranjes har funderat en hel del över det han hört och läst.
  - Titt som tätt bli man verkligen överraskad, sådant här får egentligen inte hända. Det gör mig ledsen. Jag kan förstå om man vill ha framgång, men inte till varje pris. Och det som händer med Martin Frändesjö måste de ju ta och lösa nu. Oavsett om det handlar om ekonomi eller att han ska ha presterat för dåligt. Han har ju kontrakt som alla andra.
  Stefan Lövgren och Martin Boquist är mest oroade över att "Mr. RIK", Reine Pedersen, inte finns med kring elitsatsningen längre.
  - Utan Reine hade RIK aldrig nått dit man kom. Det var han som fick oss att blomma ut som handbollsspelare. Hans kunnande ersätter man inte hur lätt som helst, det är bara att hoppas att han finns kvar i föreningen på något sätt, säger "Lövet".
  - Man undrar verkligen vad det är som händer och jag hoppas att de reder upp allt det här så snyggt som möjligt. När ekonomin är hårt ansträngd kanske man inte tar de smartaste besluten alla gånger. Reine Pedersen har varit och är en väldigt viktig person för mig. Man får ha väldigt goda grunder för att peta honom, säger Boquist.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.