Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Professorn om splittringen: "Alliansfernissan väldigt tunn"

  De senaste dagarna har splittringen inom Alliansen blivit än mer påtaglig. Under Moderaternas dag i Almedalen på Gotland gick partiet dessutom fram egna förslag, istället för alliansgemensamma.
  - Jag har otroligt svårt att se att man skulle kunna hålla en sån här presskonferens innan det förra valet, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

  På Moderaternas presskonferens på Almedalens Moderatdag presenterade Ulf Kristersson moderata förslag, istället för Alliansgemensamma.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi går till val som fyra olika partier med en gemensam vilja att sätta Sverige i ny kurs. Man ska rösta på Moderaterna om man vill att vår politik ska få så stor kraft som möjligt, säger Ulf Kristersson.

  Han tror att Alliansen kan komma överens om runt 80 procent av förslagen som presenteras men sa också att han inte tänker hymla med att partierna inte är överens i alla frågor.

  - Vi är inte överens om tiggerifrågan just nu, även om jag tror att vi alla ser problemet, säger Ulf Kristersson.

  Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och GP:s valexpert, säger att upplägget i Alliansen nu är helt annorlunda jämfört med tidigare mandatperioder då Allianspartierna först förhandlade internt och därefter gick ut med en gemensam linje.

  - Det här är väldigt annorlunda från hur man känner Alliansen. Jag har otroligt svårt att se att man kunde ha en sådan här presskonferens inför förra valet, där man så tydligt talar om att man inte är överens, säger han.

  "Framstår som oförberett"

  De senaste dagarna har Alliansen skakats av interna strider. Det handlar om Alliansens öppning för att ordförandeposterna till riksdagens utskott ska utses propertionellt, utifrån hur stora partierna är efter valet. I praktiken innebär det att även Sverigedemokraterna kan få de här posterna, tidigare har de fördelats inom de traditionella blocken.

  LÄS MER: Ulf Kristersson vill rivstarta Sverige – men med vem?

  Snart backade dock både Liberalerna och Centerpartiet eftersom Socialdemokraterna säger nej till att göra upp innan valet om hur posterna ska fördelas. Och kritiken har rasat både inom och mellan Allianspartierna.

  Jonas Hinnfors säger att Alliansens agerande framstår som väldigt oförberett.

  - Det verkar inte finnas någon samordning av hur de ska hantera eventuell kritik från andra partier eller internt Det är rätt förvirrande egentligen. Då blir Alliansfernissan väldigt tunn, även om de säkert på något sätt vill upprätthålla den, säger han.

  Jonas Hinnfors säger att splittringen grundar sig i den frustration som uppstod när Alliansen förlorade valet 2014, att alla partier ansåg att Alliansens skulle präglas mer av deras eget partis politik.

  - Om fyra partier inte vill vika sig landar det i att man har olika utgångspunkter, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.