Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Parallellt med ett enormt underskott på tillgängliga bostäder pågår en debatt om att sälja ett antal kommunala bolag. Vi menar att de bolag kommunen ska ha kvar i sin ägo måste ha en tydlig koppling till samhällsnyttan, skriver debattörerna.

Privatisera bolag för att bygga nytt

Vi vill helt enkelt bjuda in privata aktörer att förvandla mark till boende. Det går att tänka nytt. Vi menar att Göteborgarnas tillgångar ska göra nytta för just Göteborgarna, skriver Lars Dahlström och Andrea Jovell (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tills nyligen fanns ett årligt mål om ett visst antal bostäder som skulle byggas i Göteborg. Dessa mål lyckades man inte leva upp till. Så i årets budget har S, V och Mp helt enkelt tagit bort tidigare mål för bostadsbyggande. Så kan vi inte ha det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi vill sälja kommunala bolag till ett värde av 35 miljarder och för dessa pengar bygga bostäder. Inom fem år vill vi stoltsera med 35 000 nya bostäder och därmed halvera bostadskön. Men detta förutsätter en förståelse och vilja hos våra politiker.

Tiotusentals människor köar för att få en egen bostad i Göteborgs stad. Göteborg har en bostadsmarknad med skyhöga priser för bostadsrätter. Unga vuxna tvingas bli inneboende hos sina egna föräldrar. Och nyligen förkunnades en fällande dom för handel med svartkontrakt för hyresrätter i centrum.

Människor som vill flytta till Göteborg får veta att det är enklare om de bosätter sig utanför staden, med följden att Göteborgs stad går miste om skatteintäkter. Inte så smart politik.

Enormt underskott

Parallellt med ett enormt underskott på tillgängliga bostäder pågår en debatt om att sälja ett antal kommunala bolag. Vi menar att de bolag kommunen ska ha kvar i sin ägo måste ha en tydlig koppling till samhällsnyttan. Att sälja ett antal kommunala bolag med tveksam samhällsnytta ger oss möjlighet att:

• bygga fler hyresrätter och bostadsrätter

• öka rörligheten på den lokala marknaden och

• minska handeln med svartkontrakt.

Med ett minskat kommunalt monopol går vi till mötes en expansion som ger nya jobb. Vi vill helt enkelt bjuda in privata aktörer att förvandla mark till boende. Det går att tänka nytt. Malmö Stad sålde nyligen sin ägarandel i Sydkraft och investerade i infrastruktur som Citytunneln och jämfört med Göteborgs enorma flora på över 130 bolag har Stockholm Stad enbart ett 40-tal bolag.

Samlar som ekorrar

Eller är det så att Göteborgs politiska majoritet har blivit girig? Man samlar som en ekorre på kommunala bolag, i dag till ett värde av cirka 70 miljarder.

Här är det mycket som gått fel. Vart tar vinsterna ifrån dessa bolag vägen? Bristande insyn föder en oro att dessa vinster används för att täcka förluster och brist på effektivitet i några av bolagen.

Att driva en omfattande kommunal verksamhet i bolagsform försämrar stadens demokrati och gynnar dessvärre både en mutkultur och svågerpolitik.

Ta exemplet Liseberg som inte ens verkar veta om de behöver följa Lagen om offentlig upphandling, utan har utvecklat ett eget regelsystem fjärran från sina ägare, kommunen. Kommunala bolag ska inte undantas från regler som gäller kommunens kärnverksamhet, kommunen ska inte bedriva illojal konkurrens med privata aktörer.

Konsekvensen av att kommunalisera och skapa monopol visar sig i brist på bostäder, minskad valfrihet inom äldreomsorgen och avsaknad av nya jobb i företagen. Kommunala bolag hindrar framväxten av privata alternativ.

Ett löjets skimmer

En del av de kommunala bolagen har haft en minst sagt märklig etik och några har till och med hamnat i domstol. Denna roffarmentalitet riskerar dra ett löjets skimmer över Göteborg: Invånarna får inga bostäder medan kommunala bolag gör en miljardvinst.

Vi vill att Göteborgs kommun säljer de bolag som har verksamheter som andra kan sköta bättre. Vi vill investera i nya bostäder för Göteborgs invånare.

Vi menar att Göteborgarnas tillgångar ska göra nytta för just Göteborgarna. Vi vill inte göra oss av med familjesilvret, men nu är det hög tid att plocka ner det från hyllan, damma av några silverskedar och sätta det i arbete. Göteborgarna har rätt till de undangömda tillgångarna politikerna samlat på hög i de kommunala bolagen.

Nu är det dags att sätta stadens kapital i arbete. Sälj kommunala bolag och bygg nya bostäder nu.

Lars Dahlström

medlem i Centerpartiet

Andrea Jovell

medlem i Centerpartiet

Mest läst