Prisregn över Göteborgskrogar

ANNONS
|

Vid en gala på Cirkus i Stockholm korade tidningen Restaurang och Storkök årets bästa restauranger. Och tre av priserna gick till krogar i Göteborg.

Koka slog upp dörrarna i februari i år. Innan dess drevs restaurangen som Kock & Vin i 14 år, som belönats med en stjärna i Guide Michelin och en rad andra utmärkelser. I sin blogg skriver krögaren Björn Persson att de är stolta och hedrade över priset.

"Det är därför extra roligt att vi nu redan sex månader efter vi öppnade Koka fått ta mot priset för Årets Krog. Lyckan är fullständig och nu hoppas vi verkligen att alla skall få upp ögonen på allvar för den Moderna Västsvenska Gastronomin som vi står för."

ANNONS

Årets servitör

I en restaurangupplevelse ingår mer än maten som serveras. Vilket också belönades vid galan. Årets servitör heter Oskar Ahlvin och jobbar på Linnea Art.

– Det känns väldigt oväntat, när jag åkte upp trodde jag inte jag skulle vinna. Men det kändes bra, allt flöt på och rullade på som vanligt, säger han.

Tävlingen bestod av tre moment. Först ett teoriprov med frågor om mat och dryck. Därefter ett fiktivt restaurangbesök där "gästerna" ställde alla möjliga frågor om mat och omgivningarna.

– Det var massa knepiga frågor. Vi var ju på Cirkus, så fick frågor om jag kunde berätta mer om Djurgården och ABBA-museet.

I finalen skulle de bland annat urskilja kaffesorter och gissa ingredienserna i en pannacotta.

– Den var gjord på yoghurt, men jag gissade färskost. Men tog fyra av sex ingredienser, säger Oskar Ahlvin.

Kändiskockar finns det gott om och välkända krogar. Men känd servispersonal är inte lika vanligt.

– Det är viktigt att det inte bara är kockarna som vinner priser. Man går kanske till en restaurang för maten. Men får man dålig service kan det göra att man inte kommer tillbaka, säger han.

ANNONS

Årets matsalsteam jobbar på Upper House, en av restauranger på hotell Gothia Towers.

ANNONS