Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Priset till stor hjälp för fjolårsvinnaren

Hon blev historisk som första pristagare till GP-sportens hederspris. Ett pris som hjälpt henne sitt arbete. – Jag vill både tro och hoppas att det har hjälpt till, säger Matilda Brinck-Larsen.

Hennes engagemang för ensamkommande flyktingbarn i Sandarna lag C ledde till priset. Ett engagemang som inte har avtagit utan tvärtom. För ett år sedan var det drygt 70 barn – nu 160.

– Det har varit ett stort inflöde av barn och ungdomar vilket har märkts på våra träningar. Det har blivit många samtal och det är fler och fler föreningar som engagerar sig. Men jag är inte nöjd utan vi är en bit på vägen och måste fortsätta, säger hon.

Vad betydde priset för dig?

– Klart det var stort! Jag blev både glad, rörd och berörd över en sådan utmärkelse. Att uppmärksammas för något man verkligen brinner för är extra kul, säger hon och fortsätter.

– Jag har ju blivit inbjuden att föreläsa hos flera föreningar och uppmärksamheten jag fick av priset har nog bidragit där. Det här är verkligen min passion och jag brinner för att hitta lösningar på detta.

Målet med Sandarna lag C är att fortsätta växa – att det i framtiden ska finnas tre lag.

– Ja, vi vill ha ett lag som vi som började jobba med detta har. Sen är målet att ha ett lag i väst och ett på Hisingen. Mycket av detta handlar om att få ungdomarna och barnen som kommer hit helt ensamma att engagera sig och framför allt att göra det i deras områden där de bor.

Vilka svårigheter har du stött på?

– Det handlar mer om att vi ska försöka ta fram en liten manual. Det finns väldigt många frågeställningar och jag möter aldrig något motstånd rent känslomässigt utan det handlar mer om hur man ska arbeta. De flesta föreningar i Sverige börjar sitt arbete i tidig ålder och fostrar hur en förening betyder, hur man är i ett lag. Då kan det bli lite krångligare när det kommer ett gäng tonårskillar. Men det handlar lika mycket som integration som fotboll.

– Det har blivit många roliga diskussioner, säger Matilda och skrattar.

Låter som något du inte har problem med?

– Absolut inte! Jag hoppas att fler hör av sig! Tillsammans ska vi försöka hitta en lösning på det här.

Vem vill du ge priset?

– Hector Valeria, ungdomsledare i Biskopsgården. Han har ett enormt engagemang för ungdomar och fotbollen. Jag har tidigare jobbat med honom när jag var skolkurator och han är en förebild för mig. Han har betytt otroligt mycket för Biskopsgården och förtjänar mycket mer uppmärksamhet än vad han har fått. Det är en väldigt bra person som i många år gjort ett väldigt bra jobb. Han är min solklara favorit till det här priset.

Mest läst