Christina Löfving har under flera år sett fördelarna med att använda digitala verktyg i undervisningen.
Christina Löfving har under flera år sett fördelarna med att använda digitala verktyg i undervisningen.

Prisas för it-undervisning

ANNONS
|

När Christina Löfving år 2007 lät sina femteklassare blogga på lektionstid var det ännu inte särskilt vanligt. Användandet av sociala medier hade ännu inte exploderat bland unga och Kristinedalskolans bloggprojekt - som syftade till att utveckla elevernas kommunikativa förmåga - fickuppmärksamhet landet runt.

I dag, fem år senare, letar Christina Löfving fortfarande efter nyskapande undervisningsmetoder med stöd av digitala medier.

– I läroplanen står det att vi pedagoger ska lära eleverna att kommunicera med andra och uttrycka sig, men det står ingenting om hur vi ska göra det. Via digitala medier kan barn och ungdomar komma till uttryck och bli delaktiga på ett helt annat sätt, säger Christina Löfving, eller ”IT-mamman” som hon kallar sig för på nätet.

ANNONS

Datorn har alltid haft en självklar plats i Christinas klassrum, även på den tiden då hon själv var relativt obevandrad inom datateknik.

– Efter att ha sprungit till skolans IT-ansvarige titt som tätt med ständiga frågor bestämde jag mig för att ta mig i kragen och utbilda mig. Jag läste några distanskurser och fick upp ögonen ytterligare för de pedagogiska möjligheter som finns inom IT.

Under de senaste åren har Christina Löfving hunnit med att arbeta som IT-pedagog, föreläsare och även gett ut en bok om de sociala mediernas fördelar i undervisningen. Sedan augusti är hon tillbaka i klassrummet som lärare för årskurs ett på Kyrkenorumskolan i Stenungsund. Här låter hon den vardagliga undervisningen ständigt integreras med IT-användning.

– I dag var vi på teater och under föreställningen tog barnen kort som vi sedan publicerade på klassens blogg som en serie. Häromdagen gick vi runt i närområdet och tittade på trafikskyltar och med hjälp av en gps-app kunde vi logga vår rutt och sedan se hur vi hade gått. Det viktiga är att inte låta IT ersätta den verkliga upplevelsen, utan hela tiden kombinera de två. När det tillför något i undervisningen är IT-användning väldigt berikande.

Namn: Christina Löfving

Ålder: 41

Familj: Man och tre barn

Bor: Stenungsund

Aktuell: Tar i morgon emot Guldäpplejurys särskilda pris.

Gör: Grundskolelärare på Kyrkenorumskolan. Har jobbat som föreläsare och gav i våras ut boken Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen.

Stolt över: Mina barn såklart. Och att jag faktiskt vågade ta tjänstledigt för att åka landet runt och föreläsa trots att det var läskigt.

Brinner för: Att man ska få behålla sin nyfikenhet livet ut.

Guldäpplet är ett lärarstipendium som delas ut på Skolforum. I förväg har juryns särskilda pris tilldelats läraren Christina Löfving.

Saxat ur juryns motivering: "Prövar nya vägar i egen undervisning och tillsammans med kollegor över hela landet. Hon delar flitigt med sig av sina erfarenheter och har under lång tid betytt mycket för lärare och skolledare för diskussion och utveckling av arbetssätten med it i undervisningen."

ANNONS