Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Pristagarna Anders Danemo och Peter Bergh i mitten får priset Årets visslare av Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson till vänster och vice ordförande Bengt von Zur-Mühlen till höger.

Prisade läkare trotsade sjukt system

Utan pengar och mot alla regler skickade de patienten till den rehabilitering han behövde. Nu är han i stort sett frisk. Peter Bergh och Anders Danemo har av Sjukhusläkarna utsetts till Årets Visslare.

Det låter som en självklarhet för varje läkare: att i första hand se till patientens bästa. Ändå är det mer komplicerat än någonsin förr, med dagens benhårda budgetstyrning och fragmentiserade vård.

– Vården är i dag inte styrd av kunskap och medmänsklighet, utan alla ser mer sin egen lilla bit och inte helheten. Det blir dyrare i slutändan, säger Karin Båtelson, ordförande för yrkesföreningen Sjukhusläkarna som på onsdagen delade ut pris på Malmö arena. Utmärkelsen Årets Visslare gick till Peter Bergh, överläkare på SU och sektionschef för tumör- och ryggortopedi. Han delar priset med Anders Danemo, vårdenhetschefen på Sahlgrenskas ortopedklinik.

Motiveringen är att de båda haft "modet att gå emot den egna budgetstyrningen och i stället se helheten."

Privat klinik

Mot alla regler och utan pengar i avdelningens budget skickade de sin patient, 66-årige Lennart Sjögren som just genomgått en ryggoperation, till neuro-rehabilitering. Ett villkor för att han skulle kunna börja lära sig gå igen. Behandlingen på den privata kliniken kostade 93 000 kronor.

– I dag är han i stort sett återställd och otroligt tacksam, berättar pristagaren Peter Bergh inte utan stolthet i rösten.

På Sahlgrenska hade den tidigare vårdkedjan för ryggopererade patienter brutits sönder på grund av besparingar och omorganisation. Det enda som erbjöds Lennart Sjögren, innan den nu prisade duon tog saken i egna händer, var en plats på ett korttidsboende för äldre.

– Men det är viktigt att alltid se till sjuka människors bästa, säger Peter Bergh.

Vad betyder priset för er?

– Det är trevligt att få uppmärksamhet för att vi jobbar för patienternas skull. Det är svårt att få folk att gå utanför ramarna i dagens linjestyrda system.

Hur reagerade omgivningen först när ni gick emot regelverket?

– De var avaktande till en början, men när vi fick stöttning i radio och politiker berömde oss i direktsändning så vann vi de flestas förtroende. Så det hann aldrig bli riktigt obehagligt för oss.

Vilken uppmaning vill du, som visslare, rikta till dina kollegor?

– Att alltid se till patientens behov. Att värna om att vårda varje patient på rätt vårdnivå, där han eller hon ska vara.

Peter Bergh och Anders Danemo fick på onsdagen ta emot priset som förutom äran också består av en statyett föreställande en gyllene man stående på en svart sockel, med munskydd och en enorm visselpipa.

Friska sjukvårdspriset delades under högtidliga former också ut, och gick i år till Julia Mjörnstedt, generalsekreterare i Ung cancer.

Julia, som själv drabbades av cancer som 21-åring, får priset för sitt enträgna arbete för att hjälpa och stötta unga människor som diagnostiseras med cancer. Hon har öppnat sjukvårdens ögon för hur unga cancerpatienter upplever vården, och arbetar för att de ska få det bättre.

Mest läst